Izrael v těchto dnech v Rafáhu zabil 100 palestinských ozbrojenců, uvedla armáda

Izraelské síly v posledních dnech ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabily zhruba 100 palestinských ozbrojenců, uvedla dnes podle agentury Reuters izraelská armáda. Od zahájení pozemní operace v tomto městě na hranici s Egyptem na začátku května zde bylo zabito už přes 1000 příslušníků teroristických skupin, dodala armáda v prohlášení.

Armáda také zveřejnila záběry z dronu, s jehož pomocí vojáci „lokalizovali buňku ozbrojených teroristů, kterou přesným úderem zneškodnili“.

Při jiném zásahu vojáci bojovali s ozbrojenci uvnitř jednoho bytu v Rafáhu a zabili je. V domě poté nalezli zbraně, vojenské vybavení a šachtu vedoucí do podzemního tunelu, dodala armáda.

Izrael zahájil pozemní operaci v Rafáhu začátkem května, přestože jej od toho odrazovalo mezinárodní společenství včetně jeho hlavního spojence, Spojených států. Ve městě na jihu úzkého pobřežního pásu se totiž tehdy ukrýval asi milion civilistů, kteří sem prchli před boji z jiných částí pásma. Izrael je před zahájením ofenzivy vyzval k evakuaci, hlavně do takzvané humanitární zóny na pobřeží.

Izrael vstup do Rafáhu zdůvodňoval tím, že jde o poslední baštu palestinského teroristického hnutí Hamás, proti němuž vede v Pásmu Gazy válku v odvetě za jeho brutální říjnový útok v izraelském pohraničí, který si vyžádal na 1200 obětí, hlavně mezi civilisty. Hamásu a dalším ozbrojeným skupinám, jako je Palestinský islámský džihád, se však od té doby zřejmě podařilo přeskupit síly a boje se nyní opět vedou prakticky ve všech oblastech pásma včetně města Gaza na severu.

Izraelská odvetná ofenziva v celém Pásmu Gazy si od října podle úřadů vedených Hamásem vyžádala již bezmála 40.000 palestinských životů, tyto údaje však nerozlišují mezi zabitými civilisty a ozbrojenci. Izrael tvrdí, že přibližně 15.000 z nich byli příslušníci Hamásu a jiní ozbrojenci.

  Český parlament vyzývá EU, aby stavěla nové plynovody a rozvíjela jadernou energetiku za osvobození od Ruské federace

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com