Rusko recipročně vyhostilo dva nizozemské diplomaty

Rusko vypovědělo dva pracovníky nizozemského velvyslanectví v Moskvě. Učinilo tak v odvetě za prosincové vyhoštění dvou svých diplomatů, které nizozemské úřady obvinily ze špionáže, informovala dnes agentura RIA Novosti. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že k recipročnímu opatření přistoupilo v reakci na „nepřátelský a provokativní krok a novou vlnu protiruské hysterie organizovanou Haagem“. Nizozemští diplomaté mají dva týdny na opuštění země.

Nizozemská rozvědka AIVD v polovině prosince uvedla, že odhalila špionážní operaci diplomatů, kteří pracovali na ruském velvyslanectví v Haagu. Jejich cílem byl vědecko-technologický sektor. Ministerstvo zahraničí následně dvojici Rusů prohlásilo za nežádoucí osoby. Moskva obvinění označila za neodůvodněná.

Podle AIVD oba diplomaté pracovali pro ruskou civilní rozvědku (SVR), jeden z nich budoval síť kontaktů, které v současnosti nebo v minulosti pracovaly v oblasti moderních technologií v Nizozemsku, druhý měl podpůrnou roli. Kontaktům za informace platili, uvedla agentura Reuters. Podle agentury DPA byla hlavním zájmem špionážní činnosti umělá inteligence, polovodiče a nanotechnologie.

Vztahy mezi Ruskem a Nizozemskem jsou napjaté, zejména kvůli sporům kolem sestřelení dopravního letadla nad Ukrajinou v roce 2014. Podle Nizozemců na zániku stroje letícího z Amsterodamu měla Moskva podíl. Již před přibližně před dvěma lety bylo zmařeno nasazení ruských tajných agentů v agentuře pro kontrolu chemických zbraní OPCW v Haagu.

Autor: ČTK

  Po protiizraelském protestu na letišti v Machačkale zadržela policie 60 lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com