Noční útok ruské armády zanechal v Oděse katedrálu Proměnění Páně a ikonické památky v troskách

Oděsa, Ukrajina – Při ničivém nočním útoku ruské armády na historické město Oděsa bylo vážně poškozeno několik významných památek včetně katedrály Proměnění Páně a Domu vědců. Městská rada oznámila, že bylo zasaženo více než 40 budov, nejméně 18 lidí bylo zraněno a jeden člověk zemřel.

Arciděkan Andrij Palčuk, duchovní Oděské diecéze Ukrajinské pravoslavné církve, byl během útoku přítomen v katedrále Proměnění Páně a byl přímým svědkem ničení. Vyprávěl o otřesném incidentu a uvedl, že pravá strana katedrály dostala přímý zásah, který způsobil značné škody na konstrukci. Náraz pronikl až do prvního patra, což vedlo k mohutnému požáru, který zachvátil část budovy.

„Zkáza je kolosální. Polovina katedrály zůstala bez střechy. Centrální pilíře a základy byly rozbity. Všechna okna a štuky byly vyhozeny do povětří. Došlo k požáru a vzplál i prostor, kde se prodávají ikony a svíčky. Naštěstí po ukončení leteckého poplachu okamžitě přijela záchranná služba a podařilo se jí plameny uhasit,“ řekl Andrij Palčuk.

Jako zázrakem se v době útoku v katedrále nacházely dvě osoby. Pracovník ochranky Andrij Ivanovyč utrpěl lehká zranění, zatímco seminarista Michael, který se nacházel v minus třetím patře, zůstal nezraněn. Měli to štěstí, že brutální útok přežili.

Mezi relikviemi zachráněnými z trosek byla i kasperovská ikona Matky Boží, patronky Oděsy. Navzdory chaosu a zkáze byla ikona nalezena neporušená a poskytla obklíčené komunitě záblesk naděje.

Katedrála Proměnění Páně nebyla jediným cílem ruského útoku na Oděsu. Obětí útoku se stal také Dům vědců, architektonický skvost města. Komplex sestávající ze sídla hraběte Tolstého a budovy umělecké galerie utrpěl rozsáhlé škody a mnoho cenných exponátů bylo ztraceno.

Kromě katedrály a Domu vědců bylo při neúprosném útoku zničeno pět oděských mateřských škol, uvedla ředitelka odboru školství Olena Buynevych. Tragédie vyvolala vážné obavy o bezpečnost a ochranu civilistů v regionu.

  Ministři pro záležitosti EU proberou v pátek Ukrajinu či odolnost institucí

Tento děsivý incident je již pátým ruským útokem na Oděsu za poslední týden, kvůli kterému je město v napětí a jeho obyvatelé žijí ve strachu. Letecký poplach byl vyhlášen v 0:38 hodin a trval do 1:28 hodin, během něhož město zažilo nejméně sedm výbuchů.

Mezinárodní společenství odsoudilo nesmyslné násilí a ničení v Oděse. Incident podnítil výzvy k dalším opatřením na ochranu nevinných životů a zachování kulturního dědictví regionu.

Zatímco nad zničeným městem vychází slunce, obyvatelé Oděsy se začínají vyrovnávat s obrovskou ztrátou, kterou utrpěli. Svět to sleduje se zatajeným dechem a doufá, že konflikt skončí a v tomto neklidném regionu zavládne mír.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com