Vláda znovu nerozhodla o vrácení peněz ministerstvu obrany

armadninoviny.cz

Vláda ANO a ČSSD ani na třetím řádném a celkově pátém jednání v novém roce nerozhodla o vrácení deseti miliard korun z rozpočtové rezervy do kapitoly určené ministerstvu obrany. Novinářům to dnes na tiskové konferenci po jednání kabinetu řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Kabinet původně sliboval, že peníze vojákům vrátí hned na prvním letošním jednání 4. ledna.

Poslanci v prosinci převedli deset miliard korun z návrhu rozpočtu ministerstva obrany do rezervy, čímž komunisté podmiňovali svůj souhlas s návrhem státního rozpočtu jako celku. Zástupci vlády poté oznámili, že peníze na začátku ledna obraně vrátí. Ministr obrany Metnar slíbil, že tak učiní už 4. ledna. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale před jednáním řekl, že to bude až později v lednu.

Schillerová před týdnem řekla, že slib armádě platí a odklady zdůvodnila „dokončováním závěrek“ z přelomu roku 2020 a 2021. Dnes vyjádření zopakovala. „Ano, řekli jsme, že to bude do konce ledna. Dnes máme 18. ledna, dnes se to na vládě neřešilo,“ uvedla. Peníze jsou podle ní rezervované pro armádu a nehrozí, že by je mohl někdo využít pro jiné účely.

ČSSD při vyjednávání krátit rozpočet armády ostře odmítala, souhlas podmínila tím, že budou peníze obraně navráceny při nejbližší příležitosti. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) po prvním letošním jednání vlády 4. ledna uvedl, že kabinet přesun schválí na nejbližším, či následujícím zasedání vlády, což je v případě řádných schůzí kabinetu dnes.

Autor: ČTK

  Evropa se bez ruského plynu v případě války na čas obejde. Ekonomiku to však zabolí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com