Koruna posílila k oběma hlavním světovým měnám, rostla i burza

Koruna ve středu posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru to bylo ve srovnání s úterním závěrem o pět haléřů na 24,81 Kč/EUR. K dolaru si pak koruna polepšila o 19 haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,76 Kč/USD. Podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové nestojí za posílením koruny ani tak vývoj důvěry v českou ekonomiku, ale růst evropských akciových trhů. Pražská burza poprvé v tomto týdnu posílila.

Pro další vývoj kurzu koruny by mohlo být důležité čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB). „Vzhledem ke stávající ekonomické situaci ale nebude zřejmě se snižováním základní úrokové sazby spěchat. To bude ale relativně nepříjemné pro korunu, bude se tím totiž stále zužovat úrokový diferenciál a koruna bude tlačena do slabších pozic,“ uvedl již v úterý analytik společnosti Purple Trading Jaroslav Tupý.

Index pražské burzy PX ve středu zpevnil o 0,61 procenta na 1446,44 bodu. Vzhůru ho táhly především bankovní tituly v čele s Monetou. Výraznějšímu růstu bránil pokles akcií energetické skupiny ČEZ. Vyplývá to z údajů na webu burzy.

Se ziskem uzavřelo dnešní obchodování na pražské burze šest z devíti titulů, které ovlivňují hodnotu indexu PX. Další dvě emise stagnovaly.

Nejvýraznější nárůst si připsaly cenné papíry banky Moneta Money Bank. Zdražily o 1,78 procenta na závěrečných 97,20 koruny za kus.

Dařilo se i dalším dvěma bankovním titulům. Akcie bankovní skupiny Erste posílily o 1,34 procenta na 985,50 koruny a Komerční banka si polepšila o 0,67 procenta na 746,50 koruny.

Mimo finanční sektor zaznamenaly růst cenné papíry společnosti Photon Energy či zbrojovky Colt CZ Group. Posílily o 1,62 procenta, respektive 1,19 procenta.

„Naopak v poklesu pokračoval ČEZ po snížení cílové ceny od analytiků Santander na 641 Kč z předchozích 738 Kč,“ uvedl makléř Fio banky Josef Dudek. Akcie polostátní energetické firmy dnes na pražské burze zlevnily o 0,9 procenta na 877 Kč.

  Uniper dostal od Gazpromu sdělení o nemožnosti plnit závazky

Kurz české měny:

Předchozí závěr Středa kolem 17:00
Kč/EUR 24,86 24,81
Kč/USD 22,95 22,76

Zdroj: Patria Online

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com