Německá opozice dále tlačí na Scholzovu vládu, aby zrychlila deportace

Německá opoziční konzervativní unie CDU/CSU dále zvyšuje tlak na spolkovou vládu kancléře Olafa Scholze, aby zintenzivnila protiimigrační opatření. Požaduje mimo jiné další repatriační lety odmítnutých žadatelů o azyl a také vracení běženců přímo z německých hranic.

Německo minulý týden v pátek poprvé od roku 2021, kdy se v Afghánistánu opět dostalo k moci islamistické hnutí Tálibán, vrátilo skupinu 28 Afghánců přímo do jejich vlasti. Deportovaní byli v Německu odsouzeni, a ztratili tak právo na pobyt.

Alexander Dobrindt, který ve Spolkovém sněmu vede zemské zastoupení bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU), sesterské strany celoněmecké Křesťanskodemokratické unie (CDU), už vyzval k dalším vyhošťovacím letům do Afghánistánu. Prohlásil, že očekává od spolkové ministryně vnitra Nancy Faeserové oznámení dalších takových letů. „Nesmí to mít jepičí život,“ řekl.

Generální tajemník CDU Carsten Linnemann nedělníku Bild am Sonntag řekl, že Německo musí přistoupit k důraznému plnění dublinských azylových principů. Podle nich musí běženci žádat o azyl v první zemi Evropské unie, do které vstoupí. Žadatele o azyl, kteří spadají do této kategorie, chce Linnemann vracet přímo od německých hranic. „Nadále platí, že kdo nemůže zůstat, musí být odsunut. Na těchto postojích budeme trvat,“ dodal.

Do debaty se vložil také vlivný bavorský premiér Markus Söder, který je zároveň šéfem CSU. Podle něj je potřeba otevřít otázku individuálního práva na azyl, které německá ústava zaručuje. „Pak rozhodne Německo, kdo do naší země přijde. Ne každý na to má právo,“ řekl nedělníku Welt am Sonntag.

Po útocích nožem z poslední doby, které v Německu spáchali migranti, německá vláda čelí rostoucímu tlaku, aby převzala kontrolu nad hranicemi a zrychlila deportace odmítnutých žadatelů. Scholzova vláda mezitím představila soubor opatření, kdy chce například odejmout ochranu těm, kteří se do vlasti opakovaně vrací, třeba kvůli dovolené. V úterý pak o migraci bude vláda jednat se zástupci spolkových zemí a opoziční unie CDU/CSU. Cílem je najít shodu k rychlému prosazení změn.

  Vyšetřovatelé útoku na Trumpa našli v autě střelce výbušniny, informují média

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com