Putin ztrácí kontrolu nad svými podřízenými, režim může padnout, říká odborník na KGB

Ruská nezávislá investigativní novinářka Jevgenija Albatsová, která sleduje mocenské struktury v Moskvě, tvrdí, že se v Kremlu vyostřuje mocenský boj různých skupin, který může vést i k pádu Putinova režimu. Nemusí se přitom jednat rovnou o pokus sesadit ruského prezidenta, ale o destabilizaci mocenské rovnováhy mezi různými frakcemi.

Podle vystoupení Albatsové začal boj v nejvyšších patrech ruské politiky.  O jejím veřejném vystoupení na internetových platformách pozastavené ruské televizní stanice TV Rain informuje britský tisk.

Šéfredaktorka a generální ředitelka ruskojazyčného nezávislého politického týdeníku New Times vycházejícího v Moskvě vnímá současnou situaci jako vyhrocenou. „Jsme svědky oběda dravců. To, co se nyní děje, je klíčovým projevem rozpadu uvnitř mocenských struktur,“ je přesvědčena autorka čtyř knih o fungování KGB.

„Putin už nemůže působit jako prostředník mezi různými zájmovými skupinami. Začala proto válka všech proti všem,“ myslí si Albatsová. „Chci doufat, že to nabourá tento nelidský režim, který zabíjí lidi na Ukrajině,“ dodává.

O velmi neklidné atmosféře mezi ruskými „velkými hráči“ informoval již dříve například britský deník The Guardian. Podle jeho zprávy panuje neklid především mezi Sergejem Šojguem, Ramzanem Kadyrovem a šéfem Wagnerovy skupiny Prigožinem. Obzvlášť čečenský vůdce se vůči ruskému ministru obrany ostře vymezil kvůli porážkám, které Putinova armáda utrpěla v uplynulých týdnech.

„Putin je velmi destruktivní osobnost, bude si navzájem nahrávat s různými frakcemi a sledovat, jaký bude nejlepší výsledek,“ vysvětlil bývalý úředník ministerstva obrany. „Neumí napravovat vztahy, takže nakonec někdo padne za oběť. Putin chce jen zjistit, co je pro něj a pro válku na Ukrajině nejlepší,“ dodal.

Bývalý velitel Wagnerovy skupiny Marat Gabidullin zase sdělil, že ukazování vlivu ze strany Jevgenije Viktoroviče Prigožina se dalo očekávat.

  Konec nadvlády ruských okupantů ve vzduchu: Nizozemsko se chystá předat Ukrajině prvních 18 stíhaček F-16.

„Na současné vlně vlastenectví se chce postavit do pozice zarytého obránce vlasti, který vytvořil profesionální vojenskou organizaci,“ říká o „Putinovu šéfkuchaři“ Gabidullin. „Chce ukázat, že umí bojovat lépe než regulérní armáda. S ministerstvem obrany jsme vždycky měli velmi napjaté vztahy, opravdu jsme se neměli rádi,“ dodává.

Forum24.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com