Trumpův prohraný rok. Prezidentské volby ovlivnil koronavirus, porážku od Bidena dosud neuznal

Americký prezident Donald Trump nevstupoval do roku 2020 v nejlepší kondici. Vychází z něj ale snad ještě hůř. Světlý moment nastal v únoru, kdy republikánský Senát odmítl návrh demokratické Sněmovny reprezentantů na Trumpovo odvolání. Pak už ale udeřila koronavirová pandemie. Právě ta dost možná způsobila, že se Trump stal po téměř 30 letech prvním prezidentem Spojených států, který neobhájil mandát.

„Před třemi lety jsme zahájili velký americký comeback. Teď tady před vámi stojím, abych se podělil o ohromné výsledky. Pracovní místa přibývají, příjmy stoupají, chudoba mizí, kriminalita padá, důvěra roste. Naše země vzkvétá a je znovu vysoce respektovaná.“

Ještě v únorové zprávě o stavu unie Donald Trump zdůrazňoval úspěchy americké ekonomiky. Už tehdy mu ale aplaudovali téměř výhradně jeho straničtí kolegové. Republikáni skandovali slova „další čtyři roky“, prezident odmítl podanou ruku své velké odpůrkyně, předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové a ta mu to oplatila, když na závěr projevu kopii Trumpovy řeči roztrhala.

„Zneužil Kongres jako kulisy pro svou reality show, jeho projev byl absolutně odtržený od skutečnosti. Hleděla jsem do toho textu a viděla jsem další a další stránky plné zkreslování a lží,“ vysvětlovala později.

Koronavirus v USA

Tou dobou už Spojené státy zaznamenaly první případy nového koronaviru. Trump navzdory kritice demokratů týdny a měsíce ujišťoval, že země vše zvládá, a až se na jaře oteplí, virus zmizí.

„Demokraté okolo koronaviru politikaří. Odvedli jsme dobrou práci a oni říkají: ‚Co předvádí prezident Trump, to není dobré.‘ Nemají vůbec tušení. Takové řeči jsou jejich nový hoax,“ hřímal Trump koncem února na mítinku v Jižní Karolíně.

Později prezident před odborníky prohlašoval, že mu přijde zajímavé bojovat proti koronaviru vstříknutím dezinfekce injekcí do těla. Bílý dům to po zděšených reakcích lékařů vysvětloval snahou o žert.

  Předseda ukrajinského ústavního soudu je podezřelý z korupce a se odmítl podřídit prezidentovu výnosu, který na dva měsíce odvolal jeho z funkce

Donald Trump také dlouho přinejmenším s pochybnostmi přistupoval k účinnosti roušek. Nakonec jejich nošení doporučil, ale sám se v roušce objevoval zřídka a ještě při první předvolební debatě svého soupeře Joea Bidena kvůli jejich nošení zesměšňoval:

„Když to potřebuju, nosím roušku. Nenosím ji jako on. Pokaždé, když ho vidím, má ji na obličeji. Může mluvit od někoho na vzdálenost dvou set stop a ukáže se s největší rouškou, jakou jsem kdy viděl.“

Tři dny na to Donald Trump překvapil svět oznámením, že měl sám pozitivní test na koronavirus. Okolo Bílého domu vzniklo celé ohnisko nemoci, samotný prezident byl oficiálně kvůli středně těžkým příznakům hospitalizovaný a v nemocnici podstoupil kyslíkovou terapii a experimentální léčbu. Prohlášení Trumpa a jeho okolí o prezidentově stavu se ale často lišila.

Do voleb zbýval měsíc a Trump se tak navzdory nemoci během pobytu v nemocnici rozhodl z auta pozdravit své příznivce. A po třídenní hospitalizaci se vrátil do Bílého domu a pak se vrátil i ke kampani.

„Cítím se skvěle. Děkuji vám za vaše modlitby, vím, že jste se modlili. V nemocnici jsem se díval ven, viděl jsem tam spousty lidí a chtěl jsem je pozdravit,” prohlásil později.

Na podzim si Donald Trump připsal politické body na mezinárodním poli, když se jeho vláda zasadila o normalizaci vztahů Izraele s několika arabskými státy. Republikánské voliče uspokojil jmenováním nové konzervativní soudkyně Nejvyššího soudu.

Prohrané volby

Škody, které za jeho vlády napáchala pandemie, jsou obrovské. Na covid-19 zemřelo přes 300 tisíc Američanů a miliony jich ztratily práci. Volební prohru Trump odmítl uznat: „Chystáme se na velkou oslavu. Vyhráváme všechno. Výsledky z této noci jsou fenomenální.“

Trump mluvil o vítězství v Georgii, Michiganu a Pensylvánii, kde ale – jak se celou dobu očekávalo – sčítání trvalo déle a nakonec se i tam dostal do vedení Joe Biden.

  Rumunští zemědělci blokovali hranice na protest proti dovozu obilí z Ukrajiny

Žaloby Trumpova štábu proti výsledkům většinou soudci rychle smetli, a to i ti jmenovaní Trumpem. A nepomohly ani výzvy republikánským politikům v bidenovských státech.

I republikánští volební úředníci si stěžovali, že v kampani rozpoutané po volbách jim lidé vyhrožují smrtí. Bidenovo vítězství ale nakonec stvrdil i Sbor volitelů.

A Donald Trump? Ten podle svého okolí nevylučuje kandidaturu v roce 2024. Takhle se v historii Spojených států do úřadu vrátil jediný prezident v dějinách – Grover Cleveland v roce 1892.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com