Táta mě před US Open zkopal do bezvědomí. Hvězda reaguje na šokující násilí v tenisu

Jelena Dokičová se svým otcem Damirem na snímku z roku 2011.Foto: Profimedia.cz

Tenisovým světem v posledních dnech otřásá případ brutálního násilí na tenisových kurtech, které páchal čínský otec na své 14leté dceři během tréninku v Srbsku. Na záběry, které se dostaly na sociální sítě, ostře reagovala celá řada současných i bývalých hvězd tohoto sportu. Že nejde o ojedinělou výjimku, následně potvrdila bývalá světová čtyřka Jelena Dokičová, která stejné ponižující násilí zažila na vlastní kůži i během profesionální kariéry.

Velmi svérázný a ambiciózní otec bývalé reprezentantky Austrálie, Jugoslávie a Srbska a Černé hory Damir dokázal svoji dceru vycepovat v jednu z nejlepších tenistek světa. Postupně ale vycházelo najevo, že běžnou součástí jeho tréninkových metod byl i psychický a fyzický teror vůči dceři, která si z jeho „péče“ nese trvalé následky.

„Když mi bylo šestnáct, tak mě týden před US Open zkopal do bezvědomí. A to se nestalo jen jednou,“ vrací se nyní 39letá Dokičová v rozhovoru pro 9News Australia k začátkům své kariéry pod dozorem tatínka.

Ten mimochodem sám sebe prohlašoval za válečného veterána z války za chorvatskou nezávislost na straně Srbů z kraje devadesátých let. Na turnajích WTA několikrát způsobil skandál, kde býval za své chování vykazován z areálu.

Během Australian Open třeba mrštil kus ryby po pracovníkovi restaurace s tím, že za deset dolarů dostal příliš malý kus masa. V Srbsku zase vyhrožoval velvyslanci Austrálie s granátem v ruce, za což si nakonec odseděl 12 měsíců ve vězení.

„Média měla velkou legraci z toho, co dělal, jenže ve skutečnosti to žádná sranda nebyla. Když se na ty jeho skandály podíváte, tak byl agresivní, opilý a děsivý. Nikdo se nikdy neptal, kam až tohle může zajít. Co všechno dalšího ještě dělá,“ postěžovala si dříve tenistka v rozhovoru pro britský list Guardian.

„Bohužel, za zavřenými dveřmi se dějí ještě horší věci. O tom vůbec nepochybujte. Musel to někdo nafilmovat, aby všichni mohli vidět, jak něco takového vypadá. Něco se musí udělat, přesně o tomhle jsem mluvila, když jsem šla ven se svým příběhem. Bohužel nejsem první ani poslední, komu se tohle stalo,“ upozorňuje Dokičová.

„Je to zkrátka realita, ošklivá stránka sportu a bohužel i tenisu. Je potřeba o tom mluvit,“ pokračuje.

Dokičová přišla rovněž s šokující informací, že násilník z videa, které oblétlo svět, napadl nedávno i jiného člena srbské tenisové komunity.

„Ten otec a trenér 14leté dívky zmlátil někoho v tenisové akademii i před pár týdny. Ptám se, proč se tohle děje? Už má zakázaný vstup do několika klubů, jenže on pak působí dál v jiných klubech a turnajích. Systém je evidentně špatný. Pokud někdo něco takového udělá v jedné akademii, už by vůbec neměl mít nárok se přiblížit k jakémukoliv tenisovému kurtu,“ nabádá.

sport.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com