Ruská ofenziva ze severu budí obavy. Boje v zimě mohou pokračovat

zahranicni.ihned.cz

Zatímco Ukrajina otevřeně míří před začátkem zimy k dobytí města Cherson, o ruských krocích panuje řada spekulací. Pozornost vzbudila v nedávné době aktivita na území Běloruska, objevují se i spekulace o možném zahájení nové ruské ofenzivy. Pravděpodobná však zůstává varianta, že se Rusko bude snažit přes zimu udržet území a připravit čerstvé síly pro nový úder v příštím roce.

S blížícím se závěrem roku nastoluje stále naléhavější otázku počasí, které může hrát klíčovou roli v dalších měsících války. A to jak na ukrajinské frontě, tak v Evropě. A potažmo také ve Spojených státech, kde se blíží volby do americké Sněmovny reprezentantů a v případě republikánského vítězství ve volbách může dojít ke změnám. Podle americké CNN není pravděpodobné, že by došlo ke krácení vojenské pomoci, mohlo by ale dojít ke škrtům v jiných oblastech či pomoci poskytované skrze OSN a vládní agenturu USAID.

Na bojišti pak příchod zimy nemusí automaticky znamenat „zamrznutí“ konfliktu. „Teď nastává období rasputice. To znamená bláto, bahno, déšť, pro velké manévrové operace počasí nevhodné. Ale až se začne ochlazovat, chvíli to bude dobré. Když klesají teploty k nule a lehce pod nulu, tankům to naopak pomáhá. Rasputica ztvrdne a změní se to v docela dobrý tankový terén. Ale pak je otázka, co bude dál, jestli bude dál klesat teplota, jaká bude letošní zima,“ řekl deníku Echo24 vojenský analytik a spolupracovník redakce Lukáš Visingr.

„Pokud by byla normální, průměrná, větší bojové operace by mohly pokračovat dál. Pokud by byla hodně tuhá, válka by se pravděpodobně stala víceméně statickou. Tak, jako se to stalo třeba v zimě na přelomu let 2014 a 2015, jednak byla ta zima dost tuhá, za druhé ani Rusové ani Ukrajinci nebyli způsobilí k tomu vést nějaké větší manévrové operace. Rusové to neuměli a pořád neumějí, Ukrajinci to tehdy ještě neuměli, protože ukrajinská armáda v roce 2014 byla úplně jiná, než ta současná,“ dodal Lukáš Visingr. Podle něj jsou tak ve hře jak scénář zamrznutí války, tedy vytvoření opevněné linie, případně i pokračování bojů, které jsou podle něj v zimě obtížné pro techniku i vojáky, ale ne vyloučené.

  Světové mocnosti vydaly společné prohlášení. Stojí v něm, že je třeba zabránit jaderné válce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com