Rusko musí nést odpovědnost za své násilí na ukrajinských ženách

Komisařka Nejvyšší rady pro lidská práva Ljudmila Denisová se obrátila na Vyšetřovací komisi OSN pro porušování lidských práv během ruské vojenské invaze na Ukrajinu a na expertní misi zřízenou účastnickými státy OBSE v rámci moskevského mechanismu s cílem zohlednit tyto ruské válečné zločiny na Ukrajině. „Sexuální násilí v ozbrojených konfliktech je válečným zločinem a porušením základních principů mezinárodního humanitárního práva – článku 27 Ženevské úmluvy,“ uvedla ve svém projevu Denisová.

Piše o tom EU Political Report.

Ljudmila Denisová však zveřejnila fakta o brutálním znásilňování ukrajinských žen a mužů, dětí a starých lidí ruskými okupanty.

Poznamenala, že mezi již nalezenými oběťmi válečných zločinů ruských jednotek jsou znásilněné ženy, jejichž těla se pokusili spálit, zabili místní vládní úředníky, děti, seniory, muže. Mnozí mají svázané ruce, stopy mučení a mnoho lidí bylo střeleno zezadu do hlavy.
Ljudmila Denisovová v této souvislosti uvedla, že jen v Bucha bylo přijato 25 stížností od dívek a žen ve věku 14 až 24 let na znásilnění ruskou armádou.
Mezi nejkřiklavější příklady patří fakta o znásilnění:
– 11letý chlapec (Bucha) v přítomnosti své matky, která byla v té době připoutána k židli a sexuálně zneužívána 14letého obyvatele Buchy pěti ruskými vojáky;
– tři ruští okupanti 20leté ženy (Irpen).

Známá jsou také fakta o znásilnění 16leté těhotné dívky a 78leté babičky v Chersonské oblasti a sexuálních zločinech proti starší ženě a dětem v Borodyance v Kyjevské oblasti. Okupanti se dopouštějí sexuálního násilí nejen na ženách, ale i na mužích, uvedla Denisová.

Ljudmila Denisová ve svém projevu také vypovídala o 15 ženách, které byly mezi 86 vojáky propuštěnými z ruského zajetí. Podle ombudsmanky byly ženy převezeny do Běloruska a poté do vyšetřovací vazby v ruském Brjansku, kde byly mučeny a vyhrožovány. „Vězni byli svlékáni donahé v přítomnosti mužů, nuceni dřepět, stříhat si vlasy a neustále vyslýcháni, ve snaze porušit morálku,“ – řekla Denisova.

  Moskevský soud obvinil dva podezřelé z útoku v koncertní síni z terorismu

Ombudsmanka zdůraznila, že jí zmíněné skutečnosti opět svědčí o záměrném porušení Ženevské úmluvy o zacházení s válečnými zajatci ze strany ruské armády.
Spoluzakladatelka Asociace právniček Ukrajiny YurFem a spisovatelka Larysa Denisenko zase upozornily na skutečnost, že znásilnění a sexuální násilí jsou válečnými zločiny proti lidskosti, které nemají promlčecí lhůtu, takže je nesmírně důležité zapojit armádu. státní zástupci při vyšetřování ruských zločinů.zločinci na již osvobozeném území Ukrajiny.
Při vyšetřování znásilnění během války mezinárodní soudy nevyžadují lékařské důkazy k potvrzení ženské historie. To znamená, že není vyžadován posudek lékaře o skutečnosti znásilnění. Je důležité, aby oběti nezůstaly se svou bolestí samy, cítily se v bezpečí, měly se kam obrátit a komu by o znásilnění mohly říct.
„Pokud o tom teď nemůžete veřejně mluvit,“ vysvětlil Denisěnko, „až budete připraveni, je povinností státu a ochránců lidských práv vás vyslechnout, zaznamenat a poslat informace mezinárodním trestním soudům.“
Mezinárodní lidskoprávní aktivisté také hovořili o znásilňování ruskými vojáky na Ukrajině a tyto zločiny odsoudili západní představitelé na zasedání Rady bezpečnosti OSN. Rusko popírá, že by se podílelo na zločinech proti civilistům, a to navzdory četným fotografiím civilistů zabitých ve městech, které opustila ruská armáda.
Human Rights Watch předložila své důkazy o zločinech spáchaných ruskou armádou proti civilistům v Černihovské, Charkovské a Kyjevské oblasti na Ukrajině.
Mezi ně patří znásilnění, popravy a další násilné a teroristické činy vůči civilistům mezi 27. únorem a 14. březnem 2022.
Konkrétně 6. března letošního roku Ruská armáda ve vesnici Vorzel, 50 kilometrů od Kyjeva, hodila do sklepa kouřový granát a poté zastřelila ženu a 14leté dítě, když vycházeli z úkrytu.
Human Rights Watch to oznámil muž, který byl s nimi ve stejném sklepě. Žena podle něj na následky zranění zemřela o dva dny později, dítě zemřelo okamžitě.
V souvislosti s výše uvedeným začíná OSN vyjadřovat „silné znepokojení“ nad množstvím případů sexuálního násilí, kterým ukrajinskí občané čelili během války.
V této souvislosti regionální ředitelka Populačního fondu OSN pro východní Evropu Julia Valleseová poznamenala, že ačkoli OSN nebyla schopna provést nezávislý přezkum zpráv o znásilnění a sexuálním násilí na Ukrajině, nemusí to nutně znamenat, že ano. ne.

  Biden formálně uznal genocidu Arménů za Osmanské říše

„Moc dobře víme, že konflikty po celém světě doprovází sexuální násilí. A musíme mít velmi, velmi jasno, že každý případ znásilnění je příliš mnoho, i když to může být obtížné kvantifikovat, “řekl Vallese.

„Čelíme velmi obtížnému fenoménu – násilí na frontě. Mnoho žen je drženo v zajetí teroristů. Patří sem i 14leté dívky, které jsou denně znásilňovány desítkami separatistů a militantů. Jsou to dívky se zlomeným osudem. Ale nemůžeme tyto zločiny zaznamenat, protože některé z těchto žen už nežijí.“

Na zločiny ruských okupantů na Ukrajině reaguje i mezinárodní společenství. Ano, jedna z akcí se uskutečnila 11. dubna letošního roku. na náměstí Stephansplatz v centru Vídně. Zúčastnilo se ho asi 60 žen různých národností, oblečených do bílých šatů se stopami „krve“. Leželi spolu uprostřed náměstí, které symbolizovalo oběti sexuálního násilí páchaného Rusy na Ukrajině.

13. dubna 2006 V hlavním městě Estonska se konal další protest, adresovaný příznivcům Putinova režimu nejen v Rusku a Estonsku, ale po celém světě. Více než 20 žen se sešlo před ruskou ambasádou, aby upozornily na násilí ruských vojáků na ukrajinských ženách a dětech. Organizátoři tohoto protestu chtěli oznámit, že ruští vojáci znásilňují a zabíjejí nevinné ženy a děti na Ukrajině a že lidé, kteří podporují tuto válku, podporují válečné zločiny, smělá zvěrstva a sami jsou účastníky těchto činů.
Je třeba poznamenat, že masové sexuální násilí ze strany ruských okupantů, jak ukazuje historie, je bohužel tradicí. Masové znásilňování německých žen Rusy se tak odehrálo v letech 1944-45, kdy se vojska Rudé armády dostala do Německa.

Většina činů byla spáchána v sovětské okupační zóně, počet znásilnění spáchaných ruskými vojáky se odhaduje na desítky tisíc až 2 miliony.10 000 žen zemřelo na následky potratů. Britský historik Beaver Anthony popisuje tragédii jako „největší fenomén masového znásilňování v historii“ a dochází k závěru, že jen ve Východním Prusku, Pomořansku a Slezsku bylo znásilněno nejméně 1,4 milionu žen. Podle Natalie Hesse, vojenské zpravodajky, „ruští vojáci znásilnili každou Němku ve věku od 8 do 80 let.“
V Maďarsku se od února 1945 armádní velení snažilo omezit sexuální zločiny. Do té doby byly vojáky Rudé armády znásilněny tisíce maďarských žen. Některá města a vesnice, kde byl odpor, byly na tři dny předány Rudé armádě za rabování a znásilňování. Historici odhadují, že v Budapešti, kterou okupují vojáci, bylo znásilněno více než 50 000 žen.
Znásilňování trvalo až do zimy 1947-48, kdy sovětské okupační úřady konečně omezily přítomnost sovětských jednotek na strážní stanoviště a tábory, čímž je zcela oddělily od místního obyvatelstva v sovětské zóně německé okupace.
Násilí bylo jakýmsi kulturním šokem, který zažívali sovětští vojáci, když viděli vyšší životní úroveň mimo SSSR.
Násilníci a vrazi musí nést odpovědnost za své zločiny!

  Sibiřského šamana a aktivistu, který chce sesadit Putina, poslal ruský soud do léčebny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com