Do bývalé nacistické továrny na smrt v Osvětimi se vrátil Pochod živých

Po dvouleté přestávce způsobené pandemií covidu-19 se dnes asi 2000 mladých lidí z různých zemí světa a několik přeživších vydalo v bývalém nacistickém vyhlazovacím táboře v Osvětimi na Pochod živých. Cestu měřící asi 3,2 kilometru od brány s nápisem Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) u tábora Auschwitz I do tábora Auschwitz II – Birkenau podniklo i několik uprchlíků z Ukrajiny, které z domova vyhnala ruská agrese.

Pochod zahájilo zatroubení na šofar, rituální židovský nástroj ze zvířecího rohu. Pochodu živých se zúčastnil také polský prezident Andrzej Duda, který po cestě pomáhal 95letému Edwardovi Mosbergovi, jemuž nacisté zavraždili skoro celou rodinu a jeho věznili.

„Před nynější válkou jsem i s rodinou utekla z Vinnycji na Ukrajině a usadili jsme se v Osvětimi,“ cituje deník Gazeta Wyborcza na svých internetových stránkách Ukrajinku Viru, která uvedla, že se Pochodu živých zúčastnila proto, aby dala najevo odpor vůči válečným krutostem.

Letošní Pochod živých se koná s poselstvím potřeby předávat dalším generacím odpovědnost za připomínání si zvěrstev holokaustu a za vzdělávání o něm. Tato akce se koná od roku 1988 v Den holokaustu a hrdinství, který připomíná šest milionů Židů zavražděných nacisty.

ČTK

  Německý lékař očkuje vlastním preparátem, čelí trestním oznámením

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com