Bill Gates se v Pekingu sešel se Si Ťin-pchingem, ten ho označil za přítele

Zakladatel počítačové firmy Microsoft Bill Gates se dnes sešel s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Ten řekl, že Gates je „prvním americkým přítelem“, se kterým se letos v Pekingu setkal. Podle agentury Reuters o tom informovala čínská státní média.

Čínský prezident uzavřel hranice své země se začátkem pandemie covidu-19 a od té doby nebyl v zahraničí, připomíná Reuters. V minulosti se hlava Číny setkala i s dalšími americkými podnikateli, šéfem Applu Timem Cookem a šéfem Amazonu Jeffem Bezosem, píše AFP. V neděli má ve snaze o zlepšení americko-čínských vztahů do Pekingu přijet ministr zahraničí USA Antony Blinken.

„Vždy jsme vkládali naděje do amerického lidu a doufáme, že přátelství mezi našimi národy bude pokračovat,“ uvedl dnes Si Ťin-pching podle AFP.

Gates se s čínským prezidentem sešel z titulu své pozice spolupředsedy Nadace Billa a Melindy Gatesových. Do asijské země miliardář a filantrop přicestoval už ve středu a setkal se s partnery, s nimiž spolupracuje na rozvoji zdravotnictví. Jeho nadace ve čtvrtek oznámila, že v nadcházejících pěti letech investuje 50 milionů dolarů (1,1 miliardy korun) do institutu na vývoj léků, který dříve založila.

Gates byl v Číně v roce 2019, kdy s čínskou první dámou jednal o prevenci nemoci AIDS.

ČTK

  Ruští okupanti nejen okrádají a zabíjejí civilní obyvatelstvo Ukrajiny, dochází k masivním krádežím a ničení kulturních hodnot na okupovaných územích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com