Policie v kauze IT zakázek na ministerstvu zemědělství obvinila 2 lidi

Policie v kauze údajné korupce při IT zakázkách na ministerstvu zemědělství, v rámci které loni zadržela několik lidí, obvinila dva podezřelé. Jedním ze stíhaných je bývalý šéf ministerského IT odboru Oleg Blaško, exministr Miroslav Toman (ČSSD), který v době zakázek ministerstvo řídil, mezi obviněnými není, uvedl dnes server Seznam Zprávy.

Blaško informace Seznam Zpráv nepopřel, ale blíže se nevyjádřil. „Zatím to nechci komentovat,“ řekl Blaško pro Seznam Zprávy. Nevyjádřila se k nim ani policie. „V dané věci má podávání informací z trestního řízení vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ uvedl mluvčí Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem Jaroslav Ibehej.

Policisté loni v dubnu kvůli IT zakázkám zadrželi podle dřívějších informací serveru Seznam Zprávy tři lidi z nejbližšího okolí ministra a několik desítek milionů korun. Konkrétně u Blaška detektivové podle webu našli 250.000 korun, které pokládali za úplatky za zmanipulované IT zakázky. Web uvedl, že policisté kauzu vystavěli na zjištění, že tehdejší ministr Toman a jeho úředníci mohli vzít úplatek mimo jiné za ovlivnění tendru v hodnotě 40 milionů na pořízení licencí od společnosti Oracle.

Mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Ladislav Šticha v květnu ČTK sdělil, že kontrarozvědka odhalila rozsáhlé korupční jednání na ministerstvu zemědělství v roce 2021, přičemž loni na přelomu března a dubna to vyústilo v policejní zásah přímo na ministerstvu. BIS se rozhodla o případu informovat s ohledem na to, že zaznamenala únik účelově zmanipulovaných informací z vyšetřování.

BIS podle svého vyjádření prověřovala možnou korupci na ministerstvu od roku 2020 v rámci své zákonné povinnosti chránit významné ekonomické zájmy státu. „V roce 2020 získala BIS první informace týkající se podezření, že na ministerstvu zemědělství tehdy řízeném ministrem Miroslavem Tomanem (ČSSD) může docházet ke korupčním aktivitám, které souvisely s IT projekty ministerstva,“ uvedla v květnu kontrarozvědka a doplnila, že se jí postupně podařilo zmapovat a rozkrýt, kdo a jakým způsobem se na korupci podílel. Informace v souladu se zákonem předala oprávněným adresátům a následné policejní vyšetřování vyústilo v březnu 2022 v zásah na ministerstvu zemědělství a v bytech zadržených.

  V Česku se nakazilo přes půl milionu lidí, v úterý 5854 případů

Toman poprvé stál v čele ministerstva zemědělství od července 2013 do ledna 2014 v době vlády Jiřího Rusnoka. Podruhé byl jmenován ministrem zemědělství v červnu 2018 ve vládě Andreje Babiše (ANO), kam jej jako nestraníka nominovala ČSSD. Ve funkci byl až do konce Babišova kabinetu, loni v lednu ho vystřídal Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) z nového kabinetu Petra Fialy (ODS).

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com