Šéf MAAE Grossi navštíví Záporožskou JE, setkal se před tím se Zelenským

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi se dnes před návštěvou ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny setkal s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Situace v zařízení, které okupuje Rusko, je podle Grossiho velmi choulostivá, napsala agentura Reuters.

Grossi uvedl, že se Zelenským mimo jiné diskutoval také o situaci v jaderné elektrárně, která se nachází v ruské Kurské oblasti. Ukrajinské ozbrojené síly do tohoto regionu sousedícího s Ukrajinou překvapivě vpadly na začátku srpna a od té doby tam vedou ofenzivu.

Rusko opakovaně viní jednotky Kyjeva, že na jaderné zařízení útočí. Ukrajina se k obviněním nevyjádřila.

Grossi navštívil Kurskou jadernou elektrárnu před necelým týdnem, aby vyhodnotil rizika související s ukrajinskou ofenzivou. Zařízení podle něj funguje v téměř normálních podmínkách, ale varoval před rizikem jaderného incidentu.

Z opakovaných útoků se Rusko a Ukrajina vzájemně obviňují i v případě Záporožské jaderné elektrárny, které se ruská armáda za dramatických okolností zmocnila v prvních dnech své invaze na Ukrajinu v roce 2022. Ukrajinští činitelé tehdy upozorňovali, že Rusko atomovou elektrárnu ostřelovalo a v objektu vypukl požár. MAAE opakovaně varuje před hrozbou jaderné havárie také v tomto zařízení, které je největší svého druhu v Evropě.

ČTK

  Uznání Putina diktátorem ze strany PACE by mělo posílit podporu Ukrajiny ze strany Západu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com