Ukrajina nebude mít letos k dispozici stíhačky F-16, uvedlo ukrajinské letectvo

Ukrajina nebude mít letos na podzim ani v zimě k dispozici stíhací letouny F-16 západní provenience. Uvedl to mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat, informovala o tom ruskojazyčná verze serveru BBC News. Kyjev žádá moderní stroje americké výroby na svou obranu před ruskou agresí. Ukrajina s partnery o věci jedná už několik měsíců, konkrétní dodávky stíhaček si zatím ale nezajistila.

„Bohužel je již nyní zřejmé, že během letošního podzimu a zimy nebudeme schopni bránit Ukrajinu letouny F-16,“ uvedl ve středu večer Ihnat. „Do tohoto letounu jsme vkládali velké naděje. Že se stane součástí protivzdušné obrany a bude nás schopen ochránit před raketovým a dronovým terorismem,“ řekl Ihnat a dodal, že výcvik ukrajinských pilotů a personálu se pohnul kupředu.

Výcvik Ukrajinců na letounech americké výroby zatím nezačal, Kyjevu jej však nabízí Dánsko a Rumunsko za podpory dalších zemí včetně Spojených států. Podle zjištění deníku The Washington Post (WP) byl začátek výcviku už několikrát odložen a nyní se počítá s tím, že první skupina šesti Ukrajinců jej dokončí nejdříve příští léto.

Podle médií je faktorem pro opakované odsuny také jazyková bariéra. WP uvádí, že i piloti, kteří hovoří plynně anglicky, budou muset absolvovat čtyřměsíční jazykový kurz v Británii, aby se naučili terminologii potřebnou k ovládání letounů. Výcvik na stíhačkách pak může zabrat přibližně šest měsíců.

ČTK

  Tusk jednal se Zelenským v Kyjevě i o společné produkci zbraní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com