Prahu a okolí zasáhly silné bouřky s kroupami

Popadané stromy a zatopené sklepy dnes v podvečer v Praze způsobila silná bouřka s přívalovým deštěm a kroupami. Hasiči měli v hlavním městě kolem 80 zásahů. Největší škody voda zřejmě způsobila ve Státní opeře a na hlavním vlakovém nádraží. Počasí komplikovalo i provoz MHD, po některých ulicích se valila voda. Vyplývá to z vyjádření hasičů, Technické správy komunikací a Pražské integrované dopravy (PID).

Silná bouřka zasáhla Prahu po 18:00, zhruba do 20:15 hasiči evidovali osm desítek výjezdů kvůli následkům bouřky. Do odklízení škod se zapojili i dobrovolní a drážní hasiči a také hasiči dopravního podniku. „Jedná se o popadané stromy a zatopené suterény. Třeba ve Státní opeře nebo na hlavním nádraží,“ uvedli na síti X. a připojili fotografie zatopených místností opery.

Právě škody v suterénu Státní opery, kde se nachází i jevištní točna zmodernizovaná při rekonstrukci v roce 2019, budou podle hasičů značné. V některých místnostech bylo několik centimetrů vody, hasiči ji museli odčerpat. Tomáš Staněk, mluvčí Národního divadla, pod které opera spadá, ČTK řekl, že zasaženy byly zkušebny, sklady dekorací i chodby. „Voda se do podzemí Státní opery dostala zvenčí přes zásobovací tunel a něco zřejmě i zpětně kanalizací,“ uvedl Staněk.

Na pražském hlavním nádraží voda natekla do odbavovací haly. Podle Správy železnic přitekla po sjezdové rampě, která přivádí auta a taxíky k odjezdovým tabulím v horní části budovy. „Natekla do obchodů i pokladen dopravců, které ale v omezeném režimu fungují. Následky hodinu odstraňovali drážní hasiči, úklidový servis i ochranka. Nádraží je v provozu a vlaky jezdí!“ uvedla kolem 20:15 na síti X Správa železnic.

Mluvčí hasičů Martin Kavka v České televizi řekl, že nejprve se zásahy týkaly hlavně severu města a centra, postupně ale vyjížděli po celé Praze. Hasiči také zveřejnili fotografie aut, na které spadly stromy, a video, na kterém je vidět, že se některé ulice v Praze proměnily v řeku.

  Na východě ČR má ve čtvrtek sněžit, bude se tvořit i ledovka

Podle Technické správy komunikací hlavního města Prahy byl kvůli vodě na vozovce uzavřen Zlíchovský tunel. PID také varovala před krátkodobými omezeními provozu kvůli počasí.

Středočeští hasiči vyjížděli kvůli silným bouřkám k více než 70 zásahům

Středočeští hasiči vyjížděli dnes večer kvůli bouřce a přívalovým dešťům nejčastěji ke spadaným stromům nebo čerpali vodu z budov. Nejvíce zásahů měli na Příbramsku, Berounsku a Nymbursku. Od dnešních 17:00 zaznamenali v regionu přes 70 událostí souvisejících s počasím. ČTK to řekl po 21:00 mluvčí krajských hasičů Jan Sýkora.

Na síti X, dříve twitteru, Český hydrometeorologický ústav před 21:00 uvedl, že ve středních Čechách se zatím vyskytly nejsilnější bouřky. „Plošně jich ubývá, nicméně stále se vyskytují i silnější, zejména s rizikem přívalových srážek,“ uvedli meteorologové.

„Nejvíce šlo o spadlé stromy, těch bylo zatím 51, nejvíce na Nymbursku a Příbramsku,“ řekl k zásahům středočeských hasičů Sýkora. Po 17:00 měli hasiči nejvíce práce na Mělnicku, Berounsku a Příbramsku, po 20:00 se bouřkové pásmo přesunulo na Nymbursko. Kromě odstraňování stromů hasiči čerpali vodu.

Meteorologové varovali před tím, že se na většině území republiky mohou dnes až do noci vyskytnout velmi silné bouřky. Napršet při nich může v krátké době kolem 50 milimetrů vody a mohou padat dvoucentimetrové kroupy. Výstraha platí pro celou zemi s výjimkou části jižní a střední Moravy, kde mají být bouřky o něco mírnější. Bouřky očekávají meteorologové i ve čtvrtek.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com