Lidé na akci v Praze vyzvali k ochraně ukrajinského nebe, uctili památku obětí

Lidé dnes vytvořili na Staroměstském náměstí v Praze pomocí žlutých a modrých deštníků mapu Ukrajiny, happeningem vyzvali v ochraně nebe nad Ruskem napadenou zemí. Cílem akce bylo také uctít památku obětí, mimo jiné úterního ruského úderu v ukrajinském městě Poltava. Útok si podle místních záchranářů vyžádal 55 mrtvých a více než 300 raněných.

Organizátoři chtěli akcí vyzvat k větší podpoře Ukrajiny. „Chceme ukázat, že jsou lidé, kterým to není jedno a chtějí Ukrajinu podpořit,“ uvedla jedna z pořadatelek. Vedle mapy Ukrajiny z necelých 60 deštníků účastníci vytvořili také nápis „Let Ukraine Strike Back“ (Nechte Ukrajinu vrátit úder). Lidé také drželi transparenty s nápisy „Rusko je teroristický stát“ či „Zachraňte Ukrajinu“. Na závěr zazněla ukrajinský hymna.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo své útoky na ukrajinská města s pomoci raket a dronů. Cílí hlavně na energetickou infrastrukturu a smrtící údery uštědřuje obytným oblastem. Ukrajina se mezitím připravuje na další pravděpodobně obtížnou zimu, protože Rusko pokračuje v ničení ukrajinské energetické infrastruktury.

Happening pořádala iniciativa Hlas Ukrajiny, na příští týden má v plánu akci před americkým velvyslanectvím v Praze. Od úterý do pátku chtějí dobrovolníci před ambasádou od 7:30 hodinu držet nápis „Let Ukrajine Strike Back“ a vyzvat tak k větší podpoře napadené země ze strany Spojených států.

O další vojenské pomoci v pátek na německé základně Ramstein jednal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Znovu vyzval západní spojence, aby jeho zemi dodali slíbené systémy protivzdušné obrany. Řekl také, že Ukrajina potřebuje zbraně dlouhého doletu nejen pro použití na ukrajinském území, ale i na území Ruska.

Německý ministr obrany Boris Pistorius v pátek na okraj jednání uvedl, že Německo dodá Ukrajině dalších 12 samohybných houfnic PzH 2000 za 150 milionů eur (3,8 miliardy Kč), polovinu letos, polovinu příští rok. Zdůraznil, že Německo dodá slíbené protivzdušné systémy a bude Ukrajinu podporovat v obraně proti ruské agresi tak dlouho, jak to bude potřeba.

  Šéf ruského námořnictva se setkal s posádkou křižníku Moskva, píše TASS

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com