Rusko dva a půl roku bojuje o zeď kravína v další vesnici, ale Putin se cítí pánem velmoci, píše ekonom

„Již několik měsíců ruskojazyčný informační prostor očekává blížící se jednání mezi Ukrajinou a Ruskem, které má údajně ukončit válku. Ruskojazyčný internet vidí v každé události a komentáři politiků znamení blížící se dohody. Zdá se však, že se jedná o zbožné přání,“ píše na Telegramu ekonom Alexej Tichonov.

Podle Tichonova ruské elity, s výjimkou Putina, sní o ukončení války, protože stále se zpřísňující sankce a ukrajinské údery na průmyslové podniky „jim na radosti a důvěře v budoucnost nepřidávají“. Konec války si prý přeje i velká část ruského obyvatelstva, takže téma „jednání“ nachází u veřejnosti odezvu.

Jednání ale nejsou možná, pokud Putinovy mírové návrhy znějí „vy nám dáte všechno, my vám nic“, píše ekonom. Ukrajina nebude ochotná vzdát se čtvrtiny svého území bez jakýchkoli záruk budoucí bezpečnosti a Západ nebude chtít pohřbít stávající mezinárodní zákony a pravidla. Ani USA se nebudou chtít vzdát své geopolitické role ve světě kvůli krátkému příměří na Ukrajině.

Podle Kremlu a ruské propagandy bylo cílem pro rok 2024 zmocnit se co největší části ukrajinského území a dosáhnout kapitulace Ukrajiny. Ruská armáda v tom úplně selhala.

„Putin však nadále žije ve svém světě růžových poníků (často používaný obrat separatisty Igora Girkina, pozn. red.) a je nadále přesvědčen, že může dávat ultimáta komukoli. Navzdory tomu, že Rusko už 2,5 roku bojuje o zadní zeď kravína v další ukrajinské vesnici, Putin se stále považuje za pána velmoci. Nyní, když fronta probíhá nejen přes Ukrajinu, ale i v Kurské oblasti, se pravděpodobnost jednání ještě snížila. Myslí si snad někdo, že Putin nyní usedne k jednacímu stolu v tak slabé pozici? Nebo si snad někdo myslí, že nyní, po obsazení části Kurské oblasti a přenesení války do Ruska, vyjádří Ukrajina ochotu rozloučit se se svým územím?“ ptá se autor.

  Čínský export a import se v červnu překvapivě zvýšily

Dále rozvádí, že přes všechny vítězné projevy Kremlu není Rusko a jeho ekonomika na vleklou válku připraveno. Současná úroveň úrokových sazeb pomalu, ale jistě zabíjí ekonomiku a vede k poklesu daňových příjmů. Snaha kompenzovat tento pokles zvyšováním daní přispěje pouze k ještě rychlejšímu poklesu ekonomiky. „A z této spirály je prakticky nemožné se dostat. Eskalace války vyžaduje od Ruska pouze další zvyšování vojenských výdajů.“

Ruská vojenská výroba dosáhla svého vrcholu, a protože sovětské zásoby zbraní jsou vyčerpány a před odesláním na frontu se v továrnách modernizují, produkce vojensko-průmyslového komplexu bude pouze klesat. Současně se v roce 2025 výrazně zvýší produkce zbraní a munice na Západě.

„Neexistuje tedy nic jako patová situace, po níž by mělo následovat jednání. Naopak, vidíme mimořádně dynamický vývoj událostí, kdy je každá strana přesvědčena, že může dosáhnout svých cílů, aniž by musela dělat ústupky,“ uzavírá ekonom Alexej Tichonov.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com