Pavel v pondělí přijme Stanjuru, budou hovořit o rozpočtu na příští rok

Prezident Petr Pavel v pondělí dopoledne přijme na Pražském hradě ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS). Na webu to dnes oznámil odbor komunikace prezidentské kanceláře. Ministerstvo financí uvedlo, že Stanjura bude hlavu státu informovat o přípravách státního rozpočtu na příští rok před jeho schvalováním vládou na konci září.

Ministerstvo financí navrhlo pro příští rok schodek rozpočtu 230 miliard korun, měl by se snížit z letos plánovaných 252 miliard korun. Vláda by měla konečnou podobu návrhu schvalovat ve středu 25. září. Proti aktuálnímu návrhu vystoupili například koaliční Piráti, kterým v rozpočtu chyběly peníze na dostupné bydlení. Tento týden ale šéf strany Ivan Bartoš uvedl, že poslední jednání o rozpočtu bylo úspěšné.

Prezident už dříve avizoval, že se zúčastní jednání kabinetu, na kterém bude rozhodovat o návrhu rozpočtu. Uvedl ale, že rozhodně není v roli, aby vládě kontroloval, jak zpracovává nebo navrhuje rozpočet.

V rozhovoru pro ČTK Pavel na konci července řekl, že důvodem pro veto rozpočtu na příští rok by bylo, kdyby v něm vláda ignorovala své stanovené priority. Za zásadní považuje také transparentnost, aby jednotlivé složky rozpočtu na příjmové či výdajové straně byly naprosto jasné a srozumitelné.

ČTK

  Politici vnímají verdikt vlády o Koudelkově pověření řízením BIS rozdílně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com