Záplavy dál sužují střední Evropu, Polsko a Rakousko mají první oběti

Polsko a Rakousko dnes oznámily první oběti vytrvalých dešťů a záplav, které od pátku sužují střední a východní Evropu včetně Česka. V Polsku je situace kritická v několika obcích u českých hranic, ve městě Stronie Ślonskie se protrhla přehrada. Řada toků se kvůli dešti vylila z břehů i v Rakousku a na Slovensku, kde však mezitím déšť přechodně ustal. Sousední země také omezily dopravu nebo částečně zrušily vlaková spojení s Českem. Povodním čelí také Rumunsko, kde si velká voda vyžádala nejméně pět mrtvých.

V Polsku je podle listu Gazeta Wyborcza nekritičtější situace ve městech Glucholazy a Kladsko nedaleko českých hranic, kde se z břehů vylily řeky a voda se valí ulicemi. Ve městě Stronie Ślonskie nedaleko Kladska se odpoledne protrhla přehrada. Přívalová vlna ničí vše, co jí stojí v cestě.

„Bitvu jsme prohráli, město je zaplaveno,“ řekl polským médiím starosta Kladska Michal Piszko. „Bohužel se splnily ty nejčernější scénáře,“ uvedl starosta Glucholaz Pawel Szymkowicz.

V obci Krosnowice v polském Dolnoslezském vojvodství se utopil muž, oznámil ráno polský premiér Donald Tusk. Situace je podle něj po neustávajícím dešti na mnoha místech v zemi dramatická. Ministrovi financí nařídil, aby připravil prostředky pro mimořádnou pomoc při povodních a při odstraňování jejich následků. Avizoval také, že Varšava požádá o pomoc z prostředků Evropské unie.

Úřady Slezského vojvodství na hranicích s Českou republikou varovaly před bleskovými záplavami, v sousedním Dolnoslezském vojvodství, kde přetekly dvě přehrady, je situace mimořádně vážná.

V Rakousku je nejhorší situace ve spolkové zemi Dolní Rakousy, kterou úřady vyhlásily za oblast postiženou živelní pohromou. Při zásahu tam přišel o život jeden z hasičů. Zvláště nebezpečná je situace kolem řek Kamp a Kremže (Krems), které se vlévají do Dunaje. Nádrž Ottenstein, která je na Kampu, je už téměř po okraj naplněná a očekává se, že přeteče. Na řece Dyji (Thaya) v okrese Waidhofen byla překročena úroveň stoleté vody. Dolní Rakousy už si vyžádaly pomoc hasičů z jiných spolkových zemí a rovněž asistenční misi rakouských ozbrojených sil.

  Ruská armáda oznámila cíl získat jih Ukrajiny a spojnici s Podněstřím

V rakouském hlavním městě Vídni se vylila z břehů řeka Vídeňka a zaplavila několik domů v části Penzing. Uzavřena byla západní železnice, dálnice A1 a také částečně dvě linky vídeňského metra. Hasiči se nyní snaží zabránit tomu, aby voda natekla do níže položených stanic. Podle starosty Michaela Ludwiga dosáhla Vídeňka úrovně stoleté vody.

Na Slovensku se situace pomalu uklidňuje, země čelí už jen lokálním srážkám a hladiny zejména menších toků klesají. Dříve úřady informovaly, že se v západní a severozápadní části Slovenska po vydatném dešti vylily z břehů některé toky, voda zaplavila rovněž obydlené oblasti. Voda se dostala i na část dálnice D2 ve směru z Bratislavy do Česka. Situaci komplikoval silný vítr. Výrazněji stoupla hladina řek Morava a Dunaj, v několika regionech platí nejvyšší výstraha před záplavami.

Slovenská policie v souvislosti s nepříznivým počasím pomáhala při evakuaci asi 100 lidí ve vesnici Kuchyňa na západě země. Podobně evakuovala také obyvatele pěti domů v okrajové čtvrti Bratislavy. Ve slovenské metropoli hladina Dunaje přesáhla výšku sedmi metrů; kulminovat by podle vlády měla v pondělí a úterý na 930 centimetrech. Značné škody na majetku zaznamenala Čadca, město poblíž hranic s Českem zasáhla 50letá voda. Slovenská policie varovala před povodňovou turistikou, když vyzvala zvědavce, aby nechodili ke korytům řek a potoků.

Silné lijáky zasáhly také jihovýchod Rumunska, kde v župě Galatsi u moldavských hranic záchranáři nalezli pátou oběť záplav. O čtyřech mrtvých ve stejném regionu informovaly rumunské úřady už v sobotu.

V Drážďanech hladina Labe v noci na dnešek dosáhla úrovně prvního povodňového stupně. Kulminace se tam čeká až ve středu či ve čtvrtek, už v pondělí začne radnice stavět protipovodňové stěny. Druhý stupeň varování už platí na Labi v Schöně u českých hranic a také na Lužické Nise ve Zhořelci. V částech Saska meteorologové hlásili na dnešek další déšť.

  Sunak a von der Leyenová asi oznámí dohodu o severoirském protokolu

Na povodňovou vlnu se nyní v Bavorsku připravuje hlavně město Pasov, které leží u rakouských hranic na soutoku Dunaje, Innu a Ilzu. Překročen tam byl druhý ze čtyř stupňů varování. Podle pasovského mluvčího se ale město připravuje zatím běžnými uzavírkami v historickém jádru a výstavbou protipovodňových bariér.

Slovenský dopravce ZSSK oznámil, že z důvodu nepříznivého počasí v Česku nejezdí vlaky přes pohraniční stanici Čadca, podobná situace se týká i pohraniční stanice Vrbovce. Podle ZSSK vlaky přes ostatní hraniční přechody jezdí, ale cestující musejí počítat s vyšším zpožděním. Polský dopravce PKP Intercity kvůli počasí ode dneška do odvolání přerušil vlakové spojení mezi Polskem a Českem. Některé spoje mají zkrácenou trasu do měst u českých hranic, další jsou zrušeny úplně. Železniční doprava je výrazně omezena i na české straně.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com