Řeka v opavských částech Karlovec a Palhanec uvěznila několik lidí

Silný proud rozvodněné řeky Opavy v opavských částech Karlovec a Palhanec uvěznil několik lidí ve venkovním prostoru. Zachraňují je vrtulníky. ČTK to řekl mluvčí magistrátu Roman Konečný. Představitelé města vyzývají obyvatele, aby raději nevycházeli ven.

„Stalo se, že lidé uvízli třeba na plotě a teď je musí zachraňovat vrtulník,“ řekl Konečný. Proud je podle něj tak silný, že strhává i těžkou techniku hasičů. „Vrtulník je tak jedinou možností, jak se k nim dostat,“ dodal Konečný.

Radnice vyzývá obyvatele, aby raději nevycházeli. „Pokud někdo zůstal a nyní chce pryč, raději ať kontaktuje hasiče. Rozhodně by neměli vycházet ven. Je to nebezpečné, uvíznou někde na plotě, který tam za několik minut už nemusí být,“ řekl Konečný.

Řeka Opava v Opavě a v Krnově na Bruntálsku kulminovala

Řeka Opava v Opavě a také v Krnově na Bruntálsku dosáhla svého maxima. V Opavě už několik hodin výška hladiny stagnuje, v Krnově, který byl z 80 procent zaplaven, začala klesat. ČTK to řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Než se řeka vrátí do svého koryta, podle ní ještě nějakou dobu potrvá.

Krnov i Opava patří k městům, které jsou v Moravskoslezském kraji povodní postiženy nejvíce. V Opavě se řeka vylila na několika místech. Zaplavila velkou část sídliště Kateřinky. Krnov je pod vodou téměř celý. Jeho vedení už není schopno účelně koordinovat pomoc.

„Z hlediska srážek můžeme říct, že tam je to nejhorší za námi. Vody v krajině je ale ještě hodně. Odtok bude trvat dlouho,“ řekla Vlčková.

V Opavě se vzestup hladiny zastavil na 512 centimetrech, což překročilo stoletou vodu. Městem v tu chvíli protékalo téměř 500 metrů krychlových vody za sekundu. V roce 1997, kdy kraj postihly zatím nejničivější povodně, to bylo ještě více – 647 metrů krychlových. Voda v Opavě vyplavila několik lokalit. Například téměř celé sídliště Kateřinky. „Je tam místy až dva metry vody. Hladina dosáhla do poloviny přízemního patra,“ řekl ČTK primátor města Tomáš Navrátil (ANO).

  Ve středu přibylo 8925 případů covidu,o 7000 méně než před týdnem

Dodal, že k evakuaci vyzvali několik tisíc obyvatel. Připraveny pro ně byly svozové autobusy a několik evakuačních center. „V nich bylo připraveno 300 míst. Celkem je využilo 80 lidí,“ uvedl primátor.

V Krnově Opava kulminovala s hladinou ve výšce 524 centimetrů v 15:00. Pak začala klesat, aktuálně dosahuje 517 centimetrů. Také se jednalo o stoletou vodu. Záplavy postihly velkou část města. Místostarosta Miroslav Binar (ANO) uvedl, že zaplaveno je přibližně 80 procent území. Radnice proto požádala o pomoc kraj. Do města, které je navíc dopravně odříznuté od okolního světa, také vyrazí konvoj s potravinami, vodou či pohonnými hmotami. Dorazila tam i těžká technika hasičů – obojživelné pásové vozidlo pro evakuaci lidí a pásové rypadlo. To se využívá ke zprůjezdnění komunikací.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com