Škoda za miliardu. Rusové si na Ukrajině sami sestřelili prototyp nové zbraně

Prvotní zprávy hovořily o tom, že nad obcí Kosťantynivka v Doněcké oblasti byl sestřelen další ruský stroj Suchoj Su-25. Bližší ohledání pak ukázalo, že se podařil vskutku „husarský kousek“, neboť okupanti zde ztratili prototyp těžkého útočného dronu Suchoj S-70 Ochotnik (Lovec), a navíc jej měla sestřelit ruská protivzdušná obrana. Škoda tak není jen prestižní, ale i vysoce materiální, neboť tato zbraň má stát přibližně miliardu rublů.

Analytici OSINT, kteří se věnují informacím, jež lze ověřit výhradně za pomoci nezávislých zdrojů, fotografií či videí, upravili původní zprávu o sestřelu bitevního Su-25, který měl předtím bombardovat Kramatorsk, na sestřel prototypu těžkého útočného dronu S-70 Ochotnik (Lovec).

Nejpikantnější ovšem je, že Lovec se stal pravděpodobně obětí tzv. přátelské palby a na zem jej sestřelili sami okupanti.

V současné době mělo Rusko k dispozici jen tři prototypy, další tři jsou ve výstavbě. Dron tak pravděpodobně procházel některou ze zkoušek, která ovšem skončila jinak, než si jeho konstruktéři přáli.

O bezpilotním zařízení, jehož cena má dosahovat astronomické výše 1–1,5 miliardy rublů, tedy v této chvíli přibližně 7,5–8 milionů dolarů, není známo příliš informací. Jeho rozpětí se pohybuje okolo 20 metrů, prázdný váží údajně mezi 10–20 tunami.

Maximální rychlost letu je díky proudovému motoru cca 1000 km/hod. a dokáže doletět do vzdálenosti až 6000 kilometrů, v případě bojového nasazení 3000 kilometrů. Ve dvojici zbraňových šachet dokáže unést až 2000 kilogramů řízené či neřízené munice.

  Ve Washingtonu začne summit NATO, Česko reprezentuje Pavel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com