Lipavský: O post velvyslance jsem neusiloval, kandidaturu neřeším

Ministr zahraničí Jan Lipavský (dříve Piráti) nikdy neusiloval o post velvyslance, jde podle něj o drby. Svoji legitimitu odvíjí od podpory zbývajících stran vládní koalice po odchodu Pirátů, z nichž vystoupil. Řekl to v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Svoji případnou kandidaturu v parlamentních volbách v příštím roce podle svých slov zatím neřešil, považuje to za předčasné.

Lipavský uvedl, že nechce komentovat situaci v České pirátské straně, ze které nedávno vystoupil v souvislosti s jejím odchodem z vlády. Zopakoval, že byl připraven podat rezignaci na post ministra, čtyři předsedové koaličních stran ho nicméně požádali, aby zůstal ve funkci. Shoda všech vládních stran, obou komor Parlamentu i Hradu na zahraniční politice je podle něj vzácná a nemá proto problém ve funkci zůstat i jako nestraník.

„Je příliš brzy na to vůbec dělat takovéto rozhodnutí,“ řekl ministr v reakci na otázku moderátora, zda je možné, že se jeho jméno objeví na kandidátce TOP 09 nebo nějaké jiné strany do sněmovních voleb v příštím roce.

Lipavského setrvání na ministerském postu v pořadu kritizovala předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná, která jeho vystoupení z České pirátské strany při setrvání v kabinetu považuje za zradu. „Pro mě je těžko pochopitelné, že může být někdo takový vůbec ve vysoké politice,“ řekla.

ČTK

  „Jsem svině?“ ptá se komunistka Konečná. Na blbou otázku blbá odpověď, mají jasno politici

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com