Varování českého senátora: Čína podporuje ruskou agresi na Ukrajině a Peking se tak stává spoluviníkem válečných zločinů

Podle šéfa senátního výboru pro obranu Pavla Fischera je Peking spoluviníkem válečných zločinů a ohrožuje globální bezpečnost, přičemž důsledky mohou přesáhnout hranice Evropy. Fischer tyto obavy vyjádřil v nedávném rozhovoru pro Guildhall a varoval, že pokud bude spolupráce Číny s Ruskem pokračovat, mohla by se přenést i do dalších geopolitických ohnisek, jako je Tchaj-wan a Jihočínské moře.

„Pokud Čína podporuje ruský imperialismus na ukrajinské půdě, musíme uznat, že Čína je spoluviníkem vedle Ruska,“ prohlásil Fischer. „Uznáním Putina jako válečného zločince a přiznáním spáchaného zločinu se Čína stává stejně vinnou. Jedná se o mimořádně závažnou záležitost. Přestože byla Čína o ruských plánech informována, neudělala nic, aby je zastavila, a její mlčení z ní činí součást problému,“ zdůraznil.

Fischer poukázal na globální riziko tohoto spojenectví a varoval, že dnešní podpora Ruska ze strany Číny může vést k tomu, že Moskva zítra podpoří Peking v otázkách, jako je Tchaj-wan. „To už není jen evropská záležitost,“ řekl a dodal, že to vytváří nebezpečnou globální dynamiku, kterou je třeba zastavit. „Dvojí standardy oslabují naši vlastní bezpečnost a my se musíme držet svých zásad dříve, než bude pozdě,“ varoval Fischer.

Současně Evropský parlament vyzval k zásahu proti pomoci Číny Rusku. Zástupce Evropské lidové strany (EPP) Tomáš Zdechovský zdůraznil, že Evropská unie musí vydat oficiální prohlášení vůči čínským obchodním partnerům, v němž dá jasně najevo, že jejich podpora ruské agrese je nepřijatelná a přiměje EU hledat alternativní dodavatele zboží.

„Neměli bychom se Číny bát. Musíme otevřeně prohlásit, že spolupráce s teroristickým státem, jako to dělá Čína s Ruskem, je vážný problém,“ uvedl Zdechovský v komentáři pro Guildhall. Zdůraznil, že toto téma nabývá na světové scéně na síle a očekává se, že se o něm bude hovořit během návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Evropském parlamentu. Podle Zdechovského bude klíčovou otázkou potírání role Číny, která pomáhá Rusku obcházet sankce.

  Nový ruský modul vychýlil ISS. Softwarová chyba, tvrdí Rusové

Český europoslanec zdůraznil potřebu pevného postoje EU: „Musíme čínským obchodním partnerům jasně sdělit, že takové jednání je nepřijatelné. Evropský trh je velký, a pokud to bude nutné, najdeme si jiné dodavatele.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com