Snahy USA omezit čínský rozvoj nefungují a mají opačný účinek, míní Putin

Rusko a Čína jsou podle ruské hlavy státu Vladimira Putina strategickými partnery a spojenci. Snahy Spojených států omezit čínský rozvoj nefungují a mají opačný účinek, řekl dnes šéf Kremlu novinářům v Moskvě před summitem skupiny rozvíjejících se států BRICS, který se v Rusku uskuteční příští týden. Informuje o tom agentura Reuters.

Putin, který už přes dva a půl roku vede válku proti Ukrajině, vyjádřil přesvědčení, že rusko-čínská spolupráce je jedním z hlavních prvků, který přispívá ke globální stabilitě. USA podle něj ale v Asii vyvolávají napětí, které ohrožuje Rusko i Čínu.

Snahy omezovat čínský rozvoj však podle Putina nefungují; naopak je přesvědčen, že celá odvětví americké ekonomiky se mohou stát nekonkurenceschopnými.

Dvaasedmdesátiletý politik se také vyslovil pro další rozšíření BRICS, které původně tvořily Čína, Rusko, Indie, Brazílie a JAR. Na summit uskupení, jehož členy jsou nyní také Egypt, Etiopie, Írán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, pozval Putin vedle dalších i prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Novinářům dnes zopakoval, že je pro dvoustátní řešení na Blízkém východě, tedy vznik samostatné Palestiny vedle židovského státu.

ČTK

  Válka by mohla skončit do konce roku, řekl ukrajinský ministr obrany

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com