Ruská kampaň na oslabení vztahů mezi Kyjevem a Tbilisi před gruzínskými volbami

S blížícími se parlamentními volbami v Gruzii Rusko stupňuje své úsilí o narušení gruzínsko-ukrajinských vztahů a obviňuje Ukrajinu z podněcování nepokojů. Toto nepodložené vyprávění je součástí širší strategie Moskvy, jejímž cílem je vykreslit Ukrajinu jako nepředvídatelného a radikálního aktéra v regionu a oslabit podporu Kyjeva na mezinárodní úrovni a narušit spojenectví Ukrajiny v postsovětském prostoru. Obviněním Ukrajiny z destabilizace gruzínské politiky se Moskva snaží odvést pozornost od vlastních zásahů do gruzínské politické scény.

Tato obvinění jsou ozvěnou známé kremelské taktiky: spojování údajných povstání podporovaných ze zahraničí s ukrajinskou revolucí Euromajdan v roce 2014 s cílem vykreslit prodemokratická hnutí jako nebezpečné a radikální vlivy. Rusko tím, že Ukrajinu označuje za vývozce „revolučních nepokojů“, dosahuje několika cílů. Umožňuje Moskvě postavit Ukrajinu do pozice hrozby pro regionální stabilitu a zdiskreditovat její vládu v očích mezinárodních partnerů. Tato strategie může mít dopad zejména na gruzínské voliče nakloněné evropské integraci, protože proruské hlasy v Gruzii – posílené Moskvou – se snaží přetvořit veřejné mínění tím, že Ukrajinu vykreslují jako „nástroj západního vlivu“.

Ve skutečnosti jsou tato obvinění zaměřena na prosazování ruské agendy v Gruzii, a to jak oslabováním prozápadních sil, tak odrazováním od ukrajinsko-gruzínské spolupráce. Vzhledem k tomu, že Moskva zasévá semínka nedůvěry, je pro Ukrajinu a její spojence zásadní, aby se těmito narativy zabývali a vyvrátili je a projevili solidaritu s euroatlantickými aspiracemi Gruzie.

  Fakt, že Turecko nebude bránit vstupu Švédska a Finska do NATO, je pro Rusko silná facka, říká Šedivý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com