Guterresova návštěva summitu BRICS – chybný krok, který podkopává důvěryhodnost OSN v otázce Ukrajiny

Organizace spojených národů, instituce vytvořená k udržování míru a předcházení agresivním činům, nyní čelí kritice poté, co se generální tajemník Antonio Guterres zúčastnil summitu BRICS v Rusku. Jeho návštěva vyvolala ostré reakce ze strany Ukrajiny a jejích spojenců, kteří zpochybňují poselství, které tím vysílá uprostřed pokračující ruské invaze. Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyjádřilo obavy, že Guterresova volba navštívit Rusko namísto účasti na nedávném globálním mírovém summitu ve Švýcarsku vysílá rozporuplný signál. Podle názoru Ukrajiny Guterres návštěvou Kazaně a setkáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem neúmyslně potvrdil roli Ruska na globální scéně, čímž potenciálně podkopal odsouzení invaze ze strany mezinárodního společenství.

Guterres se při obhajobě své návštěvy soustředil na svá veřejná prohlášení vyzývající k dodržování zásad Charty OSN a vyzývající ke spravedlivému míru na Ukrajině. Jeho poselství se však zdá být v rozporu s tím, že se rozhodl navštívit Rusko místo toho, aby se přímo zapojil do akcí zaměřených na mír, jako je Globální mírový summit. Tím, že si Guterres vybral Rusko jako místo pro tento apel, vyvolal otázky ohledně nestrannosti a odhodlání OSN pohnat k odpovědnosti agresorské státy. Jeho rozhodnutí umožnilo Rusku využít jeho přítomnosti k propagandistickým účelům a vykreslit se jako země otevřená dialogu na světové scéně, i když pokračuje ve vojenských operacích na Ukrajině.

Setkání generálního tajemníka s Putinem vyvolává také etické obavy, zejména s ohledem na mandát OSN předcházet násilí a respektovat suverenitu. Putinova vláda právě tyto zásady nadále nerespektuje. Tím, že OSN upřednostňuje vystoupení na summitu BRICS pořádaném Ruskem, může neúmyslně dodat odvahu nejen Rusku, ale i dalším autoritářským režimům, které chtějí získat nadvládu nad slabšími státy. Toto setkání podkopává Guterresovy vlastní výzvy k dodržování mezinárodního práva a staví OSN do rozporu s její vlastní chartou, která vyžaduje jednoznačný odpor vůči aktům agrese.

  „Prudké zesílení jaderného faktoru“. Rusko vyzývá k eskalaci.

Autor: Dana Markova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com