Ve čtvrtek přibylo v ČR 10.576 nakažených, zemřelých je 24.331

zpravy.aktualne.cz

Ve čtvrtek přibylo v Česku 10.576 případů nemoci covid-19, o 660 méně než před týdnem. Současně je to nejnižší denní nárůst počtu nakažených v pracovní den od 15. února, kdy testy odhalily 8905 nemocných s koronavirem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Počet zemřelých s covidem stoupl na 24.331.

Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie k dnešku mírně stouplo z 0,92 na 0,93. Pokud číslo stoupne nad hodnotu jedna, epidemie zrychluje.

Šíření nákazy v zemi v posledních dnech stagnuje, nemocnice jsou ale stále přeplněné. Ve čtvrtek bylo hospitalizováno 8773 nemocných s covidem, o téměř 400 méně než v předchozí den. Pacientů s vážným průběhem ubylo jen minimálně, jejich počet se snížil o pět desítek na 1992. Zatím nejvíc lidí s koronavirem bylo v nemocnicích podle revidovaných údajů toto pondělí, kdy ministerstvo evidovalo 9457 hospitalizovaných, 2057 z nich vyžadovalo intenzivní péči.

Vláda kvůli velké zátěži nemocnic ve čtvrtek nechala v platnosti opatření proti šíření nemoci covid-19, která zavedla od počátku března. Ministři původně mluvili o tom, že budou účinná po tři týdny. Kabinet pouze částečně zmírnil omezení sportování a volnočasových aktivit. Nově budou moci lidé sportovat a vyrazit na procházku v celém svém domovském okresu, dosud mohli jen na území své obce, a sportující budou moci být i v zastavěných plochách obcí bez roušky při dodržení rozestupů.

V Česku dál pokračuje očkování proti novému typu koronaviru, které začalo na konci loňského roku. Ve čtvrtek zdravotníci aplikovali 42.647 dávek vakcíny proti covidu, což je ale zhruba o 9100 méně než minulý čtvrtek, kdy podali v jednom dni dosud nejvyšší počet dávek. Od počátku očkování v Česku, kde žije 10,7 milionu obyvatel, bylo podáno přes 1,26 milionu dávek vakcín. Obě potřebné dávky má zatím přes 340.000 lidí.

  STAN chce, aby vláda představila plán pro příští měsíce očkování

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com