Hranice schengenského prostoru se podle Macrona uzavřou v úterý v poledne

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se v úterý v poledne na 30 dní uzavře vnější hranice schengenského prostoru. S návrhem po jednání špiček EU s lídry zemí skupiny G7 přišla v pondělí odpoledne předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Macron v televizním projevu oznámil také omezení pohybu lidí ve Francii a zdůraznil, že „jsme ve válce“. Koronavirem nejhůře postiženou evropskou zemí zůstává Itálie. Za posledních 24 hodin eviduje více než tři sta mrtvých, podle šéfa civilní obrany ale tempo nárůstu nově nakažených klesá.

Dočasné zákazy cest v rámci vnitřních hranic schengenského prostoru již zavedlo několik unijních států včetně Česka. Některé země volaly i po opatření týkajícím se EU jako celku. „Čím méně bude cest, tím lépe můžeme dostat virus pod kontrolu,“ zdůvodnila návrh von der Leyenová.

Zákaz se nebude vztahovat na cizince s dlouhodobým pobytem v EU, rodinné příslušníky občanů unijních zemí či diplomaty. Výjimky budou mít i lékaři, zdravotní sestry, pečovatelé či výzkumní pracovníci. Přes vnější hranice EU budou moci nadále jezdit i řidiči přepravující zboží. Třicetidenní dobu může Unie podle okolností prodloužit.

Na rozdíl od vnějších hranic není podle Komise uzavírání vnitřních hranic v rámci schengenského prostoru nejlepším řešením koronavirové krize.

Šéf Evropské rady Charles Michel svolal na úterý videokonferenci prezidentů a premiérů zemí Evropské unie. Debatovat budou o opatřeních proti koronaviru a jeho ekonomickém dopadu. „Klíčem je dostat pod kontrolu šíření viru, zajistit dostatek lékařského vybavení, posílit výzkum a omezit hospodářský dopad,“ napsal Michel na Twitteru.

Brusel již mimo jiné zřídil pro unijní země investiční fond ve výši přibližně 37 miliard eur (963 miliard korun) a slíbil uvolnění rozpočtových pravidel či možnost poskytovat zasaženým sektorům běžně nedovolenou státní pomoc. Evropská komise také zahájila společné nákupy ochranných prostředků pro dvě desítky zemí včetně Česka.

Nákaza se už ve zbytku světa potvrdila u více lidí než v Číně. Zatímco v Číně se k pondělnímu ránu dosud nakazilo přes 81 tisíc lidí, ve zbytku světa je registrováno už přes 88 tisíc nakažených. Tento trend platí i pro úmrtí spojená s pandemií nemoci COVID-19, kterých v pondělí pevninská Čína hlásila 3213, zatímco zbytek světa už skoro 3300. Zlom dokumentují databáze agentury Reuters či americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU).

V Itálii během pondělí zemřelo přes tři sta lidí, počty nakažených rostou pomaleji

Počet mrtvých v Itálii vzrostl na 2158, což je o 349 více než v neděli. Za posledních 24 hodin Itálie také potvrdila 3233 nových případů nákazy, celkový počet infikovaných je nyní 27 980. Italská civilní obrana však zdůraznila, že dva regiony dosud nové bilance nenahlásily.

Podle šéfa civilní obrany Angela Borreliho ale i přes některá chybějící data zpomaluje tempo nárůstu nakažených. Méně nakažených než v předchozích dnech je například v nejhůře zasažené Lombardii, tamní zdravotnická zařízení potvrdila pozitivní testy na koronavirus nově u 1377 lidí. Celkem je v tomto severoitalském regionu téměř 14 649 nakažených, 1420 lidí onemocnění podlehlo. V neděli tamní úřady hlásily 1218 obětí.

Itálie podpoří svou již tak slabou ekonomiku 25 miliardami eur (asi 682 miliard korun). Balíček má být podle ministra hospodářství Roberta Gualtiriho schválen příští měsíc, platit ale začíná okamžitě.

Macron odkládá reformy

Francie od úterního poledne minimálně na 15 dní omezí pohyb obyvatel na veřejnosti. Prezident Macron také v televizním projevu řekl, že až do odvolání se odkládají vládní reformy včetně důchodové, odloženo bude i druhé kolo místních voleb, které bylo plánováno na neděli.

  Viceprezident USA Pence přijde na Bidenovu inauguraci

„Jsme ve válce, jsme ve zdravotní válce,“ uvedl Macron. „Jistě, nebojujeme proti armádě, ani proti jinému národu. Ale nepřítel tu je, neviditelný, nepolapitelný. A postupuje,“ dodal.

Macron ostře kritizoval lidi, kteří nedodržují preventivní opatření, a Francouze vyzval, aby se chovali zodpovědně. „I když nemáte žádné příznaky, můžete být nakažení a můžete nakazit jiné,“ zdůraznil. Upozornil, že v případě porušení nových nařízení budou hrozit pokuty.

Kvůli zpřísněným pravidlům bude v zemi mobilizováno sto tisíc policistů, kteří budou dohlížet na pohyb obyvatelstva. Francie má již více než 6600 potvrzených případů nákazy koronavirem a 148 mrtvých.

V Bavorsku je stav katastrofy, přísná opatření přijímá i zbytek Německa

Největší německá spolková země Bavorsko vyhlásila stav katastrofy. Od úterý budou zavřená kina, kluby i sportoviště. Zavřou také všechny obchody kromě potravin, lékáren, čerpacích stanic, drogerií a bank. Restaurace a závodní jídelny mohou od středy fungovat jen od šesti hodin ráno do tří odpoledne a nacházet se v nich najednou bude smět maximálně třicet hostů.

Stav katastrofy potrvá zatím dva týdny. Bavorsko eviduje 884 nakažených, čtyři lidé infekci podlehli.

Celé Německo eviduje podle agentury DPA více než sedm tisíc lidí infikovaných koronavirem a 16 obětí nemoci COVID-19. V celé zemi musí podle rozhodnutí vlády zavřít všechny bary, kluby, divadla, zoo, veřejné plovárny, hřiště či nevěstince. Obchody s potravinami nebo lékárny zůstanou otevřené. Kancléřka Angela Merkelová podle agentury Reuters zdůraznila, že vláda bude usilovat o to, aby soubor opatření na zpomalení postupu epidemie měl co nejmenší dopad na ekonomiku.

Německo také v pondělí zavřelo hranice s Francií, Lucemburskem, Švýcarskem, Rakouskem a Dánskem.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval obyvatele k pochopení omezujících opatření, která sice tvrdě zasahují do každodenního života, ale jsou nezbytná k zastavení nákazy. V rozhovoru s portálem t-online.de Steinmeier ujistil Němce, že země nad koronavirem zvítězí.

Vysoký nárůst potvrzených případů za posledních 24 hodin hlásí Nizozemsko. Od neděle se počet nemocných zvýšil o 278 na celkových 1413. Čtyři lidé nemoci COVID-19 nově podlehli, celkový počet obětí se tak vyšplhal na 24.

„Skutečností je, že značná část nizozemské populace se nakazí,“ připustil premiér Mark Rutte. „Čekají nás těžké časy, ale my to zvládneme,“ dodal. Prioritou vlády je podle něj ochránit zranitelné skupiny, za důležité ale označil, aby si pomáhali lidé navzájem.

Nizozemsko o víkendu zavřelo všechny restaurace, hospody a kavárny, ale i sportoviště, sauny, sex kluby a takzvané coffee-shopy, kde se dají koupit lehké drogy. Opatření bude platit do 6. dubna.

V Rakousku přes tisíc nakažených

Rakouská média informují o jednom až dvou dalších úmrtích na nemoc COVID-19, ministerstvo zdravotnictví to však zatím nepotvrdilo. Oficiálně tak země eviduje jednu oběť, počet nakažených překročil tisícovku. Také v Rakousku platí od pondělí výrazné omezení vycházení, lidé mohou opustit domov jen kvůli práci, nezbytným nákupům či pomoci druhým.

Švýcarsko potvrdilo v pondělí 841 nových případů nákazy. Celkový počet tak vystoupal na 2200, čtrnáct lidí v zemi na nemoc COVID-19 zemřelo. Země zavřela všechny školy.

Polsko má 25 nových případů, celkový počet vzrostl na 150, oznámila tamní média s odvoláním na úřady. Tři lidé nákaze podlehli. Polská vláda se v pátek rozhodla od neděle zakázat cizincům vstup do země, přerušit letecké a železniční spojení v mezinárodní osobní dopravě a uvalit na všechny Poláky vracející se do vlasti dvoutýdenní domácí karanténu.

  ,Podívejte se na ni, prosím, živou‘. Sociální sítě mapují život a smrt dívky zabité ruskou raketou

Maďarsko uzavře hranice všem cizincům, uvedl premiér Viktor Orbán. Podle agentury MTI dodal, že o tomto kroku se vedou ještě mezinárodní jednání, ale v budoucnu má být vstup do země povolen jen Maďarům. Od pondělní půlnoci v zemi zavřou kulturní a další instituce a postradatelné obchody, otevírací doba restaurací bude jen do 15 hodin. Zakázány budou všechny akce s výjimkou rodinných. V zemi je 39 nakažených, jeden člověk zemřel.

Španělsko je po Číně, Itálii a Íránu čtvrtou nejhůře postiženou zemí na světě. Od neděle se zde počet nakažených zvýšil o tisícovku na 9300 a počet obětí vzrostl na 330 z 288 hlášených v neděli, píše list El País. Přesto jsou tyto údaje lepší než ty nedělní, kdy bylo za 24 hodin hlášeno téměř dva tisíce nových nakažených.

Země kvůli šíření koronaviru uzavřela pozemní hranice, nařízení začne platit od půlnoci. Zákaz se netýká mimo jiné španělských občanů. V pondělí španělské úřady také oznámily, že pozitivně byli testováni také předsedkyně madridské regionální vlády Isabel Díazová Ayusová a katalánský premiér Quim Torra.

Velká Británie, kde vir zabil 53 lidí, od úterka zakáže akce s velkou účastí. Premiér Boris Johnson řekl, že se lidé mají vyhnout kontaktu s ostatními a měli by pracovat z domova. Lidé starší 70 let s dalšími zdravotními potížemi se mají 12 týdnů držet doma.

Irský premiér Leo Varadkar očekává, že se do konce března koronavirem v zemi nakazí kolem 15 tisíc lidí. Irsko se podle něj bude s pandemií vyrovnávat „mnoho měsíců, nikoliv týdnů“. V následujících týdnech by podle Varadkara mohlo v pětimilionové zemi přijít o práci více než 100 tisíc lidí.

Ostrovní stát má podle aktuální bilance 223 infikovaných, nemoci COVID-19 podlehli dva lidé. Za posledních 24 hodin se v Irsku počet nakažených zvýšil ze 169 na 223, v sobotu bylo v zemi 79 potvrzených případů.

V Číně a Jižní Koreji počet nově nakažených klesá

V pevninské Číně, tedy bez autonomního Hongkongu a Macaa, se od začátku nynější pandemie nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, nakazilo 80 860 lidí, z nichž 3213 zemřelo. Počet nově nakažených v Číně se oproti sobotě o čtyři snížil, počet zemřelých je naopak o čtyři vyšší.

Čínská státní média podle BBC uvedla, že přibylo šest „importovaných“ případů nákazy – čtyři ze Španělska a dva ze Spojeného království.

Celkový počet nakažených v Jižní Koreji se v pondělí vyšplhal na 8236, z nich 75 zemřelo a 1137 se uzdravilo. Stejně jako v Číně v Jižní Koreji pokračoval sestupný trend v počtu nově nakažených. Poslední údaje jsou také výrazně nižší než v době, kdy byla pandemie v zemi na vrcholu. Dne 29. února zaznamenaly jihokorejské úřady 909 případů.

Novému koronaviru v Íránu podlehl osmasedmdesátiletý ajatolláh Hašem Basají, níže postavený a umírněný člen íránské náboženské rady, která má na starosti výběr íránského duchovního vůdce, informovala agentura AP. Mezi nakaženými jsou členové vlády, poslanci, příslušníci revolučních gard i představitelé ministerstva zdravotnictví.

V Íránu se dosud nakazilo oficiálně téměř patnáct tisíc lidí a více než osm set padesát jich nemoci podlehlo, přičemž jen v uplynulých 24 hodinách počet mrtvých stoupl o téměř sto třicet. Skutečná čísla mohou nicméně být vyšší, podle odborníků je totiž možné, že íránské úřady bilanci úmyslně zkreslují.

  V Rusku přibývá leteckých incidentů. V prosinci bez nich prakticky neminul den

Podle Trumpa by mohla epidemie skončit v létě

Americká vláda doporučila občanům na 15 dní omezit veřejná shromáždění o více než deseti lidech a vyhýbat se veřejným podnikům. Uzavření hranic či celostátní karanténu nezvažuje. Americký prezident Donald Trump uvedl, že pokud vše půjde dobře, skončí nejhorší část epidemie v červenci či v srpnu.

Kvůli obavám ze šíření koronaviru ale budou dočasně zavřené státní školy v New Yorku. Starosta Bill de Blasio hodlá nařídit také přerušení provozu desítek tisíc barů, restaurací, kaváren a kulturních zařízení.

Počet případů nákazy v USA už šplhá ke čtyřem tisícům případů, včetně 69 úmrtí.

Kanada kvůli pandemii uzavře svoje hranice pro všechny cizince s výjimkou občanů USA, oznámil premiér Justin Trudeau. Omezení se nebude týkat obchodu. Všechny mezinárodní lety však budou úřady směřovat na čtyři stanovená letiště ve velkých městech. Premiér také Kanaďany vyzval, aby zůstávali doma a pokud možno necestovali. Severoamerická země eviduje přes 370 nakažených a jednu oběť nákazy.

Od středy bude zakázán vstup cizincům do Ruska, opatření má zatím platit do 1. května. V Rusku je aktuálně registrováno 93 pacientů s COVID-19. Od neděle už úřady přestaly vpouštět do země cizí občany přes hranici s Polskem a Norskem, v pondělí také Moskva uzavřela hranici s Běloruskem a částečně je už uzavřená i s Gruzií.

Své hranice na 15 dní uzavírá také Argentina. Do konce března zavře také veřejné i soukromé školy. Vstup nebude možný ani do argentinských národních parků. Země již zakázala na třicet dnů vstup do země pro cizince, kteří předtím cestovali do nejvíce postižených zemí. Pozastavila také vydávání víz pro občany USA, Číny, Jižní Koreje, Japonska, Íránu a mnoha evropských zemí. Počet nakažených v zemi v neděli vzrostl na 56 ze sobotních 45.

Kolumbie ruší výuku, epidemie se už šíří i v Africe

K rušení výuky přistoupila také Kolumbie, kde od pondělka neotevřou veřejné školy a univerzity. V jihoamerické zemi bylo dosud potvrzeno 34 případů nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje. Bogotá již v sobotu uzavřela hranice se sousední Venezuelou a omezila vstup pro lidi přijíždějící z Evropy a Asie.

První oběť hlásí Mexiko. Místní média oznámila, že zemřelým je 71letý podnikatel José Kuri, který se vrátil ze Spojených států a byl pozitivně testován na koronavirus. Kuri byl podle médií spolupracovníkem někdejšího nejbohatšího muže světa Carlose Slima. Mexické úřady nyní registrují 53 nakažených. Nemoci COVID-19 podlehl první člověk také v Guatemale.

Venezuela vyhlásila karanténu v sedmi svých státech, opatření se týká i metropole Caracasu a celkem postihne třetinu obyvatel země, informoval server BBC Mundo. Omezení pohybu v celé zemi vyhlásil ode dneška Ekvádor či Peru, které zároveň na dva týdny uzavřelo hranice. Hranice uzavřel také Honduras, který zakázal i používání veřejné dopravy.

Epidemie se začíná šířit i v subsaharské Africe, která byla až doposud méně zasažená než zbytek světa. Nejvíce postiženou zemí v regionu je zatím Jihoafrická republika, která hlásí přes šedesát případů. Většina z nakažených cestovala v nedávné době do zahraničí, píše agentura AFP. Egypt od čtvrtka do konce března plánuje vyřadit svá letiště z provozu, dosud evidoval 126 případů, 32 vyléčených a dvě úmrtí.

zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3062960-v-cine-a-jizni-koreji-klesa-pocet-novych-pacientu-s-koronavirem-argentina-zavira

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com