Číslo naděje je 6,1 %. Podíl nakažených nestoupá, i když se více testuje

Nejnovější čísla o podílu pozitivně testovaných lidí na koronavirus COVID-19 v Česku ukazují, že šíření infekce se v tuto chvíli daří držet pod kontrolou.

Je více statistických čísel, která se dají při popisu současné situace se šířením koronaviru zdůraznit. Jedno z nich má však obzvlášť vypovídající hodnotu. Je to podíl lidí, u nichž byla prokázána infekce z celkové množiny testovaných.

A tento údaj se vyvíjí příznivě. Na začátku týdne byl celkový podíl pozitivních případů z provedených testů 6,1 procenta, oznámilo dnes ministerstvo zdravotnictví.

To je mnohem nižší číslo než v zemích, ve kterých se COVID-19 rozšířil či šíří skokovou rychlostí. Například v Itálii je to přes 20 procent, v Rakousku téměř 17 procent a třeba v Dánsku 11 procent.

V posledních dvou týdnech se navíc podíl lidí s prokázanou nákazou mezi testovanými lidmi držel zhruba na stejné úrovni, poté dokonce zamířil dolů.

„Při srovnání s jinými zeměmi v počtu provedených testů a podílu potvrzených případů onemocnění jsme nyní mírní optimisté, co se týče dalšího vývoje,“ uvedl k číslům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Také podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je pozitivní už fakt, že se podíl pozitivních testů stabilizoval. „Navíc je tam náznak klesajícího trendu,“ dodal.

Z nashromážděných dat vyplývá, že pomyslná špička u tohoto ukazatele nastala kolem 19. března, kdy podíl poskočil na 6,5 procenta. Zhruba na této úrovni se držel až do závěru minulého týdne. V pondělí pak klesl na 6,1 procenta.

Pokud bude tento podíl dál klesat, Česko by se mohlo výhledově přiblížit zemím jako Jižní Korea nebo Tchaj-wan, které uvádějí dvě, respektive jedno procento.

Skutečný obrázek situace je přitom pravděpodobně ještě o něco příznivější, protože roste množina otestovaných lidí, z níž se procento počítá. V uplynulých dvou týdnech totiž významně stoupl počet testů. Zatímco 19. března se provedlo zhruba 2 200 testů za den, v úterý to už bylo více než 6 200 testů.

Celkově klesající trend výskytu koronaviru mezi testovanými ukazují také údaje o podílu potvrzených infekcí za určitý den. Například 15. března se koronavirus prokázal téměř u 11 procent testovaných lidí. Od 21. března se však podíl drží pod osmi procenty. Z úterních testů vyšlo necelých pět procent.

Ředitel zdravotnických statistiků Dušek nicméně také upozornil, že podle matematického modelu jsou nyní v české populaci také asi dva tisíce lidí, kteří se koronavirem nakazili, ale neprošli testováním. Souvisí to zejména s tím, že část nakažených nepociťuje žádné příznaky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com