Neposlechli nás. S rychlým uvolňováním mám problém, říká vládní epidemiolog

Vláda ve čtvrtek oznámila zrychlený plán probouzení veřejného života v Česku. Upřednostnila ekonomické důvody, uvedl pro Seznam Zprávy koordinátor pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví a epidemiolog Rastislav Maďar.

Sotva vláda minulý týden ukázala harmonogram otevírání obchodů a dalších provozoven, už ve čtvrtek představovala nový.

Uspíšila otevírání obchodů a provozoven o 14 dní, u nákupních center dokonce o měsíc. Z pěti kroků zbyly jen čtyři. Pohyb venku je nově možný až v deseti lidech, změnily se i podmínky pro lázně, vysoké školy a nemocnice.

Vláda přitom nečekala na dopad už uvolněných zákazů ani na výsledky populační studie protilátek. Jak moc akceleraci opřela o názor odborníků?

„Oproti návrhům pracovní skupiny vláda rozhodla otevřít mnohem větší obchody hned na začátku a skoro vše komerční urychlila, zejména obchodní centra – skoro o celý měsíc. Důvody pro to byly více ekonomické než primárně epidemiologické,“ uvedl pro Seznam Zprávy epidemiolog Rastislav Maďar.

Epidemiologové podle něj stále obavy ze zhoršení situace mají, případné přibrždění v případě potřeby nebude jednoduché.

„Mám s tím vnitřně problém. Prevence na úrovni jednotlivců je teď extrémně důležitá. Platí stále to stejné: odstupy, roušky a hygiena rukou mohou zachránit život,“ dodal odborník.

S epidemiologem Maďarem souhlasí i profesor Roman Chlíbek, člen pracovní skupiny a místopředseda České vakcinologické společnosti. „Rozhodnutí není v souladu s naší skupinou. Pracujeme jako poradní tým a předali jsme náš opatrnější navrh. Konečné rozhodnutí je ale na vládě, máme pouze poradní hlas,“ napsal redakci v SMS.

Podle ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) je vývoj okolo nákazy novým koronavirem v Česku příznivý, a proto je možné restrikce uvolnit rychleji. Důsledná a včasná opatření v Česku podle něj zabrala.

Po víkendu se proto otevřou provozovny do 2 500 metrů čtverečních, pokud nejsou v nákupních centrech. První harmonogram přitom počítal s postupným otevíráním provozoven do 200 metrů teď v pondělí a později měly přijít na řadu obchody do 1000 metrů čtverečních a pak až ty ještě větší.

  V ČR přibylo 5059 nakažených, jde o nejvyšší nedělní nárůst

O 14 dní dříve se oproti prvnímu návrhu otevřou posilovny a fitness centra bez využití sprch a šaten a opět začnou jezdit autoškoly.

Od pondělí 27. dubna budou moct návštěvníci zajít také do zoologických, botanických a dendrologických zahrad. S těmi se přitom počítalo až o měsíc později – 25. května. Stále ale nebudou přístupné vnitřní pavilony.

Poprvé jsou v plánu výslovně zmíněny knihovny a bohoslužby do 15 osob. Zájemci je budou mít možnost navštívit rovněž po víkendu.

Třetí vlna 11. května

Za dva týdny v pondělí 11. května se otevřou všechny zbylé provozovny, které měly začít fungovat až 25. května, a to letní zahrádky restaurací, hospod, kaváren nebo vinoték, holičství, kadeřnictví či kosmetické salony a muzea, galerie a výstavní síně.

K nim přibyla také nákupní centra, provozovny nad 2 500 metrů čtverečních mimo takové komplexy a venkovní prostory zámků, hradů a skanzenů. Do normálního režimu se vrátí i tréninky profesionálních sportovců, nebude na ně mít akorát přístup veřejnost. Všechny tyto body přitom původně spadaly až na 8. června.

Poslední vlna 25. května

To, co nebude fungovat do 25. května, se rozběhne právě v poslední květnové pondělí. Původně přitom vláda konečnou vlnu plánovala na 8. června. Jedná se třeba o vnitřní prostory restaurací, hospod, kaváren a vinoték, hotely, dosud nepovolené taxislužby, tetovací salony a vnitřní prostory divadel, zámků, hradů a zoologických a botanických zahrad.

Opět ožije i cestovní ruch, povolení dostanou i dětské zotavovací akce, tedy například tábory, a uspořádat se budou smět i svatby s více než 10 lidmi, ale za přesně vymezených hygienických podmínek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com