Zastupitelé Prahy 6 o prodeji Koněvovy sochy nejednali

Zastupitelstvo Prahy 6 dnes nejednalo o prodeji sochy maršála Ivana Koněva Rusku. Návrh opozičního zastupitelského klubu Pirátů na projednání bodu zastupitelé neschválili. Sochu nechala radnice Prahy 6 odstranit 3. dubna z náměstí Interbrigády. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov to už dříve označil za pobuřující a cynické. Zastupitelstvo Prahy 6 dnes na program jednání nezařadilo projednání zakázky na kontroverzní právní posudky. Piráti kvůli dvěma údajně padělaným posudkům požadují odvolání starosty Ondřeje Koláře (TOP 09).

Odstraněná Koněvova socha, oceněná znalkyní na 13 milionů korun, je nyní uložena v depozitáři v Měšicích u Prahy. Má se následně přesunout do Muzea paměti 20. století, jehož vybudování chystá hlavní město. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) koncem dubna Hospodářským novinám řekl, že Česko je připraveno jednat o přesunu Koněvovy sochy do Ruska.

Piráti navrhovali, aby cena sochy vycházela ze znaleckého posudku a protistrana platila veškeré náklady na jehjí případný převoz. Peníze z prodeje chtěli darovat obětem komunismu. „Nechceme, aby diplomacie republiky byla dále blokována tímto nedospělým přístupem naší městské části reprezentované panem starostou,“ uvedl v diskusi před hlasováním předseda pirátského klubu Ondřej Chrást. Postup starosty městské části Ondřeje Koláře (TOP 09) a jeho výroky k odstranění sochy označil za nevhodné a nedůstojné. Piráti dále požadovali, aby k prodeji sochy bylo zpravomocněno ministerstvo zahraničí.

Česko-ruské vztahy jsou v poslední době napjaté i kvůli zřízení památníku v pražských Řeporyjích protisovětským vlasovcům, kteří se na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy. Nevoli vzbudilo rovněž rozhodnutí pražského magistrátu pojmenovat náměstí, kde sídlí ruská ambasáda, po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi.

Týdeník Respekt nedávno napsal, že do Prahy přicestoval před několika týdny pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricinem. Moskva to dementovala jako novinářskou kachnu. Diplomatův příjezd však potvrdil ministr zahraničí Petříček; zda měl muž jed, ale nechtěl komentovat. Kolář, pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) dostali policejní ochranu.

  Imunolog Hořejší: Jsme na kraji kolapsu. Každý to vidí, ale politici se dohadují o úplných hloupostech

Zastupitelstvo Prahy 6 neprojednalo kontroverzní právní posudky

Zastupitelstvo Prahy 6 dnes na program nezařadilo projednání zakázky na kontroverzní právní posudky. Piráti kvůli dvěma údajným plagiátům požadovali odvolání starosty Ondřeje Koláře (TOP 09). Starosta to označil za absurdní. Předseda kontrolního výboru zastupitelstva Petr Píša (Strana zelených) řekl, že podle šetření výboru jsou mnohé pasáže posudků opsané. Starosta Kolář je nyní kvůli výhrůžkám spojeným s odstraněním sochy sovětského maršála Ivana Koněva pod policejní ochranou, zasedání zastupitelstva se však osobně zúčastnil.

Posudky pro radnici vypracoval za 340.000 korun někdejší starostův spolužák Petr Kubíček. Podle starosty Kubíček po zveřejnění kauzy v médiích peníze za posudky vrátil.

Právní posudky od Kubíčkovy advokátní kanceláře se týkaly účasti a postavení obce ve správních řízeních a měly Praze 6 pomoci například efektivněji vést stavební řízení a řešit vyvlastnění. Podle serveru Aktuálně.cz jde o plagiáty poskládané z veřejně dostupných dokumentů bez uvedení zdrojů.

Starosta Kolář zjištění kontrolního výboru přednesené na zasedání zastupitelstva označil za překvapující. O výsledcích šetření výboru prý nevěděl. Zároveň uvedl, že právní text nemůže být posuzován podle pravidel pro vysokoškolské práce a posudky nelze považovat za plagiáty. Odmítl, že by Kubíčkovi zadal práci proto, že je jeho známý.

Dnes dopoledne na sociálních sítích uvedl, že Piráti kritizovali pracovní verze dokumentu. „Z radnice někdo vynesl pracovní materiály a začal psát kauzu. Noviny to otiskly, odvolávaly se na pracovní verzi dokumentu, kde skutečně citace nebyly. Nikoho ale už nikdy nenapadlo podívat se na tu verzi stanoviska, za kterou se zaplatilo,“ uvedl dnes na sociální síti starosta.

Bod o projednání zakázky na posudky se Pirátům nepodařilo dnes dopoledne prosadit na program jednání zastupitelstva jako samostatný bod. Pro zařazení hlasovalo 14 zastupitelů městské části. Zastupitelstvo má 45 členů a Piráti mají devět hlasů. Koalice TOP 09, KDU-ČSL, ODS a STAN, která disponuje 27 hlasy, se dnes hlasování zdržela.

  Hygienici: ČR se blíží prahu epidemie

Z 58 stran čistého textu jednoho ze zmíněných posudků, tedy bez hlavičky či uvedení obsahu, čítá podle Aktuálně.cz původní autorský text jen sedm stránek. Zbytek dokumentu tvoří dlouhé doslovně převzaté pasáže, u nichž advokát Kubíček neuvedl zdroj, napsal server. Druhý posudek má 33 stran, z nichž původních je podle Aktuálně.cz osm stran.

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zastupitele-prahy-6-o-prodeji-konevovy-sochy-nejednali/1891011

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com