Pro Ukrajinu je dnešek Dnem politických represí. Publikujeme příběhy Ukrajinců unesených z Prahy v #KvětenNesvobody.

Pro Ukrajinu je dnešek Dnem politických represí. Publikujeme příběhy Ukrajinců, kteří byli uneseni z Prahy do SSSR a represováni pod hashtagem #KvětenNesvobody.

Dne 27. května 1945 SMERŠ zatkl bývalého velvyslance diplomatické mise Ukrajinské lidové republiky v Československu. 77letý Maksym Slavynskyj zemřel v Lukjanivské věznici v Kyjevě dne 23.11.1945.

Maksym Slavinskyj (12.8.1868–27.5.1945) byl ukrajinský politik, novinář a překladatel. Vystudoval na právnické fakultě Kyjevské univerzity sv. Vladimíra.

Po ustavení Ukrajinské lidové republiky působil od ledna 1919 jako vedoucí ukrajinské diplomatické mise v Československu. Vedl aktivní informační kampaň o Ukrajině, vydával publikace o Ukrajině a přednášel na univerzitách o ukrajinských dějinách.

Po okupaci Ukrajiny Sovětským svazem se rozhodl zůstat v Praze. Vyučoval pak na Ukrajinské hospodářské akademii v Poděbradech a v Ukrajinském pedagogickém institutu Mychajla Dahomanova historii a literaturu. Jeho přednášky z dějin Ukrajiny vyšly roku 1934 i knižně.

Za svého působení v Praze se stal významnou osobností ukrajinského exilu, Sovětská kontrašpionážní organizace SMERŠ ho dne 27. 5. 1945 zatkla a násilně odvlekla do Sovětského svazu, kde 23.11.1945 v Lukjanovském vězení zemřel.

Je pohřben in memoriam v Praze na Olšanských hřbitovech.

Zdroj: Velvyslanectví Ukrajiny v Praze

  Ruské vraždění civilistů v Buče vyvolalo pobouření Kyjeva i Západu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com