KSČM zvažuje změnu toleranční dohody, nepočítala s pandemií

Komunisté chtějí jednat s hnutím ANO o změně dohody o toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Původní ujednání totiž nepočítalo s dopady pandemie. Novinářům to před jednáním s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o navýšení rozpočtového schodku na 500 miliard řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Premiéru Andreji Babišovi (ANO) řekl, že změnu by mohl projednat ústřední výbor (ÚV) strany 20. června.

„Jsme přesvědčeni, že sedm základních bodů pro toleranci vlády nijak nepočítalo s tím, že přijde krize způsobená pandemií. Uvažujeme o tom, že budeme jednat i o změně těch sedmi bodů v dohodě o toleranci,“ řekl Filip.

Babišovi prý ve středu avizoval, že o změně může diskutovat plénum ÚV 20. června. Změny budou podle Filipa věcné, odmítl spojení s personálními záležitostmi, například kritikou, kterou směřuje KSČM k ministrovi zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD).

O deficitu bude KSČM jednat 20. června

Schillerová v pátek na schůzce komunistům vysvětlila rozvržení plánovaného schodku i návrh vlády na kompenzaci výpadků sdílených daní obcím. Ministryně financí s komunisty jednala i o jejich výhradách k rozsahu příspěvků pro obce. KSČM by plánovanou podporu 1200 korun na obyvatele chtěla poskytnout pouze obcím do tří tisíc obyvatel.

Ministryně Schillerová o rozdělování podpory pro obce podle velikosti ale  mluvit nechtěla, příspěvek označila za gesto smíru, které má zajistit, že stát s obcemi potáhnou při řešení ekonomických dopadů pandemie za jeden provaz.

Komunisté dosavadní změny rozpočtu vždy schválili. Navýšení schodku na 500 miliard by mělo být podle Schillerové posledním letošním navýšením. „Pevně věřím, že je to poslední novela,“ řekla ministryně o návrhu na zvýšení deficitu o dalších 200 miliard.

Kolegům ve vládě prý řekla, že s těmito penězi už bude muset kabinet při řešení následků pandemie vystačit. „Je to velká částka, pokud ji dáme do ekonomiky, musí jednoznačně pomoci,“ uvedla. „My v tuto chvíli nemůžeme o dalších výdajích rozhodovat, pokud nebude schválena novela státního rozpočtu,“ doplnila Schillerová.

  Nehoda zablokovala silnici z Brna na Vídeň. U Pasohlávek se střetly autobus, kamion a dvě auta

O podpoře pro zvýšení deficitu zatím jednala pouze s KSČM, která ve sněmovně toleruje menšinový kabinet ANO a ČSSD. Žádná další strana podle Schillerové o schůzku kvůli deficitu nepožádala.

Podle Filipa KSČM rozhodne o podpoře možná až 20. června. „Nejsme přesvědčeni o tom, že samotné zvýšení schodku může přinést nastartování ekonomiky, když nebude jasno, kam ty prostředky budou směrovány,“ doplnil. Schillerová ho chtěla projednat už příští týden, krátký odklad jí prý ale nevadí.

Za necelý čtvrtrok měnila ministryně financí letošní schodek kvůli koronaviru celkem čtyřikrát. Zvýšení z původních 40 miliard na víc než sto oznámila Alena Schillerová 20. března, o den později navrhla 200 miliard. Měsíc poté 300 a minulý týden zveřejnila záměr zajít v hospodaření do minusu půl bilionu korun.

Obsahem toleranční dohody je sedm priorit komunistů

Komunisté šli před dvěma lety do vyjednávání o programu se sedmi prioritami, chtějí trvalý růst minimální mzdy, valorizaci důchodů, ochranu přírodních zdrojů „před zcizením do zahraničních rukou“, zvýšení podílu veřejného sektoru v hospodaření s vodou a zdanění církevních restitucí. Dále by kabinet měl podle toleranční dohody zabránit dalšímu nárůstu cen bydlení a podpořit výstavbu obecních bytů a udržet kvalitní dostupnou zdravotní péči bez zvyšování spoluúčasti pacientů.

Dohoda umožňuje komunistům přidat se v hlasování proti kabinetu ke stranám, které hlasování vyvolaly. Naplňování toleranční dohody komunisté s premiérem pravidelně hodnotí.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com