Hladiny některých řek během noci stouply. Nejvydatnější srážky se během dne čekají v oblasti Beskyd

Hladiny některých řek v noci opět stouply, i když se na řadě míst situace během sobotního odpoledne začala zklidňovat a některé vodní toky se vrátily zpět do svých koryt. Jak uvedla meteoroložka ČT Barbora Tobolová, v neděli se bude sledovat především to, co se bude odehrávat ve východní a severovýchodní části území, v Beskydech a celém Podbeskydí. Právě to jsou totiž oblasti, které v neděli mohou zasáhnout ty nejvydatnější srážky a kde už hladiny řek pomalu stoupají. Stav ohrožení začal také v neděli ráno opět platit na říčce Novohradka v obci Luže na Chrudimsku, kde přesáhla hranici 3. povodňového stupně. Podle šéfa moravskoslezských hasičů Vladimíra Vlčka se zatím také nepodařilo nalézt od soboty pohřešovanou osobu.

„Budeme monitorovat vývoj přeháněk a průběh bouřek, které se začnou vytvářet během poledne a odpoledne, kdy se čekají ty nejvýraznější úhrny právě v oblasti Beskyd nebo Podbeskydí. V průběhu šesti odpoledních hodin by mohlo napršet na některých místech i přes 50 milimetrů vody, což v součtu za celý den až do zítřejšího poledne může jít i ke stovce milimetrů. A to může způsobit poměrně rychlý vzestup toků v oblasti Beskyd a v Podbeskydí,“ uvedla meteoroložka ČT Barbora Tobolová.

V oblasti Jeseníků a Beskyd bude pršet i během pondělí a úterý, dodala meteoroložka, jinde by měly srážky slábnout.

V Luži na Chrudimsku ráno opět začal platit stav ohrožení

Stav ohrožení začal opět ráno platit na říčce Novohradka v obci Luže na Chrudimsku, kde přesáhla hranici třetího povodňového stupně. V noci na neděli se situace přitom zklidňovala, Novohradka v Luži oscilovala mezi prvním a druhým stupněm. Druhý stupeň je nyní na Novohradce v Úhřeticích na Chrudimsku, jak vyplývá z dat Povodí Labe.

„Noc byla nakonec klidná, po půlnoci Novohradka začala výrazně klesat. Dnes po šesté hodině ranní jsme ale měli zprávy z Předhradí, že se to tam už začíná valit. Příval vody je nyní hlavně z Krounky, není to tolik z Novohradky. Zvedá se to tady velice rychle,“ řekla starostka Luže Veronika Pešinová.

Říčka Krounka, která protéká obcí Předhradí, se vlévá do Novohradky nad obcí Luže. Podle starostky Novohradka v Luži zatím škody nenapáchala. „Zatím to vyšlo, žádné škody nemáme. Rozmístili jsme více než 500 pytlů, ohrožené nemovitosti máme zajištěné. Jsme připraveni pytlovat dál, ale není to zatím potřeba,“ uvedla Pešinová.

  Tchajwanský ministr zahraničí Wu se sešel s předsedou Senátu Vystrčilem

Na prvním stupni SPA byla ráno Chrudimka v Hamrech, v Přemilově, Padrtech na Chrudimsku a také říčka Loučná v Cerekvici nad Loučnou na Svitavsku. V noci se krátce nad hranici prvního stupně SPA dostala také říčka Doubrava v Pařížově na Chrudimsku.

Na třetím stupni už je také říčka Bystřička nad nádrží na Vsetínsku, druhý stupeň platí nadále i pod nádrží. První stupeň povodňové aktivity platí v neděli ráno na třech vodních tocích ve Zlínském kraji. Hladiny řek se v kraji zvyšovaly i v sobotu a některé dosáhly druhého stupně povodňové aktivity. Nadále tak platí výstraha před vydatným deštěm a je vyhlášena povodňová bdělost. Na Vsetínsku má pak výstraha meteorologů vysokou prioritu.

Řeky na Ostravsku jsou nasycené, déšť jejich hladinu rychle zvedne

Během noci stoupaly také hladiny některých řek v Moravskoslezském kraji. V neděli v osm ráno platil druhý stupeň povodňové aktivity na čtyřech místech. Na dalších 16 pak hladiny dosáhly prvního stupně, potvrdila mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Druhý stupeň v neděli ráno tak platí na Lubině ve Vlčovicích, Polančici v Polance nad Odrou, Moravici ve Vyšních Lhotách a Lubině ve Vlčovicích. V případě prvního stupně jde například o Odru ve Svinově a v Bohumíně, Stonávku v Hradišti nebo Olši v Dětmarovicích.

A podle předpovědi počasí má v regionu i nadále pršet. Nejintenzivnější srážky se očekávají na Ostravsku, kde by do večera mělo spadnout až 40 milimetrů srážek. „Povodí je hodně nasycené. Intenzivnější srážky se mohou rychle projevit na stoupajících hladinách,“ řekla Vlčková.

Dodala, že podle vypracovaného modelu by se v některých místech hladiny řek měly dostat maximálně na druhý stupeň povodňové aktivity. Týká se to například řeky Olše a jejích přítoků. Například v Petrovicích u Karviné by se voda z řeky Petrůvky mohla vylít a ohrozit domy. „Zástavba může být ohrožena i vodou z Husího potoka u Hladkých Životic, kde se očekává až dvacetiletá voda,“ uvedla Vlčková. V pohotovosti by podle ní měli být i lidé v chatové oblasti Vřesiny, kde se může vylít Porubka, a obyvatelé Proskovic či Staré Vsi, kde problémy může způsobit Košatka.

Za posledních 24 hodin moravskoslezští hasiči evidují 231 nových událostí souvisejících s aktuální vlnou dešťů. „Bohužel, v souvislosti s likvidací následků silných dešťů hasiči evidují již první oběť. V obci Vysoká bylo v sobotu podvečer 20. června 2020 z říčky Osoblaha vytaženo tělo mrtvého muže a po další nezvěstné osobě hasiči ve spolupráci s policií zatím neúspěšně pátrali,“ řekl.

  Sněmovna zákonem zaručila mzdu ve výši 130 procent průměru jen učitelům

Policie po pohřešované ženě, jejíž tělo lidé v sobotu odpoledne viděli v řece Osoblaze, zatím pátrání nezahájila.  Neumožnilo to zatím počasí, vydatně prší. Proud v řece je podle mluvčí moravskoslezské policie Soni Štětínské příliš silný, pátrání v korytě by bylo nebezpečné.

„Rozsáhlou pátrací akci, i s nasazením vrtulníku, počasí zatím neumožnilo. Policisté tak nyní jen vizuálně kontrolují břehy, jestli se tělo někde nezachytilo,“ řekla. Dodala, že policisté počítají i s možností, že proud tělo odnesl do nedalekého Polska. Polské kolegy proto policisté kontaktovali už v sobotu.

Na Frýdlantsku už opět prší

V sobotu večer se naopak už zklidnila situace na Fýdlantsku, řeky Smědá i Řasnice se vrátily do svých koryt. V Hejnicích opět vyhlásili první stupeň povodňové aktivity, ve Frýdlantu se místní připravují na případné další vzedmutí hladiny Smědné.

„Všichni držíme pohotovost, naplánovaný úklid jsme museli odvolat, protože ze severovýchodu opět přicházejí srážky a prognóza je zhruba kolem dvou milimetrů za hodinu, to bychom byli schopni dát, ale uvidíme, jak to bude,“ řekl ČT starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Co se týká škod, tak podle něho se přímo ve Frýdlantu týkají především vytopených sklepů a půjde o statisíce korun. Horší situace bude ale ve Višnové a Raspenavě, kde budou škody za miliony korun.

Na Frýdlantsku byl v souvislosti s povodněmi také problém s dodávkami pitné vody. Úpravna vody v Bílém Potoce byla od pátku odstavená kvůli nečistotám v potrubí, od neděle ale opět částečně funguje. Do té doby obce v okolí zásobovala vodárenská společnost zásobou z vodojemů, které však mají omezenou kapacitu. V Hejnicích situaci stále komplikují výpadky mobilního signálu.

Řeka Velička na Hodonínsku klesá

Třetího povodňového stupně, který značí ohrožení, dosáhla v noci řeka  Velička na Hodonínsku ve Velké nad Veličkou a později i ve Strážnici. Hladina ale už klesá, jak vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. V postižených místech zasahuje 14 jednotek hasičů.

Třetí stupeň ale stále platí na profilu ve Strážnici, kde se hladina zvedla na první povodňový stupeň v sobotu v 18:50, na druhý pak v 21:30. Třetí stupeň povodňové aktivity říčka dosáhla o hodinu později. Nejvýše hladina vystoupala kolem dnešních 5:00, kdy dosáhla 344 centimetrů, když třetí povodňový stupeň se v místě vyhlašuje při dosažení 310 centimetrů.

  Desítky lidí v Opavě si připomněly zničenou synagogu a podpořily Izrael

Prvního povodňového stupně v neděli ve 4:30 dosáhla i Litava v Brankovicích na Vyškovsku, v tomto případě je hladina stále na vzestupu. V 6:00 hladina dosahovala 137 centimetrů, první povodňový stupeň se v místě vyhlašuje při dosažení 130 centimetrů.

Pro Jihomoravský kraj stále platí výstraha hydrometeorologů před vydatným deštěm, a to do dnešního dopoledne. Je možnost zvýšeného odtoku vody z krajiny a průtoku vody přes komunikace. Na silnicích hrozí také snížená viditelnost a riziko aquaplaningu.

Hladiny toků se zvýšily i na Jesenicku, kde v noci opět vydatně pršelo

Druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost, platí na Černém potoce v obci Velká Kraš. Voda tam už ale nad ránem začala postupně klesat.

Druhého stupně ráno dosáhla také Vidnavka ve Vidnavě, která je nyní mírně pod hranicí pro jeho vyhlášení. První stupeň je na Zlatém potoce ve Zlatých horách, na Stříbrném potoce v Žulové a na Bečvě v Teplicích na Přerovsku, kde však hladina už zřejmě kulminovala a teď pomalu klesá. První stupeň povodňové aktivity je od rána i na Bečvě v Dluhonicích u Přerova, jejíž hladina naopak pozvolna stoupá.

V Olomouckém kraji nadále platí výstraha před vydatným deštěm a je vyhlášena povodňová bdělost. V severní části kraje, kde se hladiny vodních toků zvyšovaly i v sobotu, má výstraha meteorologů vysokou prioritu.

V Hradeckém kraji druhý stupeň překonala řeka Orlice

Také v Královéhradeckém kraji v noci některé řeky stouply. Hranici druhého stupně povodňové aktivity překonala řeka Orlice v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku, která byla na vzestupu i v neděli ráno.

Na prvním stupni zůstávají řeky Kněžná v Rychnově nad Kněžnou, Divoká Orlice v Kostelci nad Orlicí a Tichá Orlice v Černé nad Orlicí. Od sobotního večera je první povodňový stupeň také na Cidlině v Novém Bydžově na Hradecku, která ráno začala stoupat, vyplývá z dat Povodí Labe.

Vydatné deště zvedají hlavně hladiny řek odvodňující Orlické hory a Krkonoše. Během dne by se ale měla situace uklidňovat. Ovšem tam, kde bude intenzivně pršet, může opět dojít k vzestupům hladin vodních toků.

„S ohledem na předpokládaný vývoj počasí během dnešního dne očekáváme i přes pozvolné kolísání průtoků celkové zklidnění situace na tocích v působnosti Povodí Labe,“ uvedl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com