Rusko předvedlo svou vojenskou sílu na přehlídce v Moskvě

Jako ukázka vojenské síly současného Ruska vyzněla vojenská přehlídka uspořádaná dnes na Rudém náměstí v centru Moskvy na počest 75. výročí vítězství nad nacistickým Německem. Přehlídka se původně měla konat v tradičním termínu 9. května, ale pandemie covidu-19 si vynutila její odložení. Dnešní termín vybral prezident Vladimir Putin se zřetelem na historii: před 75 lety se totiž na Rudém náměstí konala přehlídka vítězných sovětských vojsk.

Putin v projevu na přehlídce připomněl miliony obětí ze všech národů Sovětského svazu na válečné frontě i v zázemí. Řekl, že sovětská vojska nesla hlavní tíži boje proti nacistickému Německu a statisíce sovětských vojáků zaplatily svým životem za osvobození Evropy a ukončení holokaustu. Tuto pravdu o válce musí Rusko podle prezidenta nadále hájit a předávat potomkům. Nikdy také nezapomene na příspěvek svých spojenců. Zdůraznil, že jen společně lze mír uchránit před novými hrozbami.

Přehlídky u Kremlu se zúčastnilo více než 14.000 vojáků, obdobných akcí po celé zemi celkem 64.000, uvedla agentura Interfax. Kromě jedenácti oddílů v historických uniformách a se zbraněmi z dob druhé světové války se představilo také 234 kusů historické a soudobé vojenské techniky, včetně dvou desítek premiér v podobě nejnovějších verzí tanků T-80BVM a T-90M, bojových vozidel pěchoty Kurganěc-25 s kanonem ráže 57 milimetrů a Armata s bojovým modulem Kinžal, obrněné vozy Tajfun-K a Tajfun-VDV či systémy protivzdušné obrany Derivacja-PVO, S-350, Pancir-SM, Buk-M3 či S-300V4. Na přehlídce se také předvedly raketomety Tornado-S, TOS-1A a TOS-2, vozy pro pokládání minových polí ISDM, rakety pobřežní obrany BAL či vůz pro dálkové zneškodňování min Listva. Spolu s ruskými vojáky pochodovaly i spojenecké jednotky, včetně čínských vojáků či jednotky indických Sikhů. Ve vzduchu se předvedlo 75 vrtulníků a letounů.

Ministerstvo obrany ujistilo, že vojáci se připravovali na přehlídku při dodržování všech hygienických norem. Úřady počítají s testy na koronavirus pro všechny účastníky akce. Kvůli nebezpečí nákazy byl přístup na přehlídku omezen. Některá města, například Čeljabinsk, Irkutsk, Pjatigorsk či Simferopol, hromadné oslavy válečného vítězství zrušila, připomněla agentura Interfax.

  Telefonní číslo i e-mail. Na internetu se objevila data uživatelů Facebooku ze 106 zemí včetně Česka

Ukázka ruské vojenské síly má podle komentátorů vyvolat vlastenecké nadšení ruských voličů, kteří zakrátko přistoupí k urnám v celostátním referendu o ústavních změnách. Pokud budou přijaty, umožní Putinovi, aby se po dokončení nynějšího mandátu v roce 2024 případně znovu ucházel o nejvyšší funkci na dvě šestiletá období. U moci by tak mohl setrvat od počátku tisíciletí až po květen 2036.

Ze zahraničních hostů přehlídce z hlavní tribuny přihlíželi prezidenti Běloruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Moldavska, Tádžikistánu a Uzbekistánu, srbský prezident Aleksandar Vučić či srbský zástupce ve vedení Bosny Milorad Dodik, jakož i prezidenti Abcházie a Jižní Osetie, jejichž nezávislost většina světa neuznává. Kvůli protinákazovým opatřením byly tribuny zaplněny jen ze třetiny. Účast na květnové přehlídce původně přislíbil i český prezident Miloš Zeman, v novém termínu se ale defilé nezúčastnil s odvoláním na opatření v souvislosti s pandemií.

Koronavirová nákaza v Rusku podle úřadů postihla více než 600.000 lidí a vyžádala si více než 8500 obětí. Denně přibývají tisíce nových případů. Nejhůře z ruských regionů je postižena Moskva. Přehlídka měla podle analytiků symbolicky Rusům předvést, že epidemie je překonána a že se tedy referendum může konat. Hlasování začne již ve čtvrtek, vyvrcholit má 1. července.

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com