V Moravskoslezském kraji přibylo 30 případů nákazy koronavirem

V Moravskoslezském kraji přibylo od poslední pondělní aktualizace dat 30 případů nákazy koronavirem. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Celkem se podle těchto dat v regionu nakazilo 3735 lidí.

Největší denní přírůstek znovu připadá na Karvinsko, kde bylo od počátku pandemie pozitivně testováno 2017 osob, což je o 17 více než uváděla stejná statistika v pondělí.

„Dnes se zahajuje plošné testovaní ve společnosti Varroc Lighting a od 19. července opět v OKD. Jsem rád, že vláda vyhověla mé žádosti o pomoc armády. Bude to velká pomoc v tomto testovacím náporu,“ uvedl Vondrák.

Hejtman spolu s krajskou hygieničkou Pavlou Svrčinovou od 09:00 jedná se starosty Karvinska. Právě Karvinsko covid-19 v posledních týdnech nejvíce zasáhl. Nákaza se v okrese rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů černouhelné firmy OKD a jejich blízkými. OKD kvůli vysokému počtu nemocných přerušila těžbu na všech svých dolech.

Předseda představenstva Svazu měst a obcí okresu Karviná Jan Lipner dnes novinářům řekl, že starostům hlavně vadí nedostatečná informovanost. „Myslím si, že ta situace pořád ještě není pod kontrolou. Ty příběhy, které nám lidé někdy vykládají, z toho jde opravdu strach,“ uvedl Lipner. Podle něj jde spíše o strach z chaosu, než samotné nákazy. Lipner popisoval, jak někteří lidé čekají na výsledky testů i několik dnů, některé se dokonce ztratily.

Lipner uvedl, že na jednání přichází se dvěma cíli. Jedním je zlepšení informovanosti. Zjistit starostové rovněž chtějí, proč jsou informace rozporuplné.

Data a údaje o nemocných se totiž různí. Například Krajská hygienická stanice Ostrava uvádí k dnešnímu dni v regionu 3410 pozitivně testovaných. Hejtmanství ale dříve poukazovalo na to, že hygienici byli v prodlení se zpracováváním údajů. Statistika, kterou na svých stránkách ke koronaviru zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví, zase v regionu udává kumulativně 3754 nemocných od počátku pandemie. Z dnes zveřejněných grafů chytré karantény vyplývá, že zemřelých je 68, tedy o jednoho více než v pondělí (63 podle údajů hygieniků) a výrazně se nemění ani počet hospitalizovaných.

  Hamáček: Zelení jsou pro ČSSD nejbližším politickým partnerem

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com