Čínský export a import se v červnu překvapivě zvýšily

Objem vývozu z Číny se v červnu proti stejnému období loňského roku překvapivě zvýšil o půl procenta, podpořilo ho uvolňování opatření proti šíření koronaviru v zahraničí. Dovoz pak vzrostl o 2,7 procenta, a zaznamenal tak první meziroční nárůst v letošním roce. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský celní úřad. Analytici v anketě agentury Reuters přitom očekávali pokles – u exportu o 1,5 procenta, u dovozu o deset procent.

V květnu se vývoz snížil o 3,3 procenta a dovoz dokonce o 16,7 procenta. „Výrazné zlepšení čínského importu je známkou zrychlování tempa hospodářského oživení v této zemi, za čímž stojí především výrazné zvýšení investic do sektorů, jako jsou nemovitosti a infrastruktura,“ uvedl analytik Po-jang Süe z poradenské společnosti DuckerFrontier. Podle ekonoma Martina Rasmussena z firmy Capital Economics bude dovoz do Číny pokračovat v růstu, protože zvýšené rozpočtové výdaje budou podporovat domácí poptávku.

Čínská ekonomika se nyní zotavuje z propadu o 6,8 procenta, který zaznamenala v prvním čtvrtletí. Její oživení však zůstává křehké, protože globální poptávku stále podkopávají opatření proti šíření koronaviru. Domácí poptávka je navíc pod tlakem kvůli rušení pracovních míst a obavám z příchodu druhé vlny koronaviru.

Export nebyl zasažen tak tvrdě, jak se někteří analytici obávali. V příštích měsících by se ale čínští výrobci mohli potýkat se slabými zahraničními zakázkami. „V červnu export podpořilo znovuotevírání velkých západních ekonomik a zvýšená zahraniční poptávka po ochranných pomůckách a rouškách,“ upozornil Po-jang. „Výpadky ve výrobě zahraničních obchodních konkurentů navíc pomohly přesunout některé zakázky k čínským výrobcům,“ dodal.

Autor: ČTK

  Výroba aut do konce května stoupla o čtvrtinu na 595.580 vozů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com