Summit EU podle Babiše brzdí spor o výši fondu

Zásadní překážkou pro dosažení dohody na nynějším summitu Evropské unie je dosud spor o celkové výši fondu obnovy, kterou chce skupina takzvaných šetrných států snížit. Před začátkem druhého dne jednání unijních prezidentů a premiérů to řekl předseda české vlády Andrej Babiš, který omezení výše balíku peněz podporuje. Velká debata se dnes podle něj povede také o spojení čerpání prostředků z fondu s požadavkem respektování principu vlády práva, kvůli kterému hrozí zablokovat dohodu Maďarsko.

Bezprecedentní krizový fond by evropským zemím zasaženým pandemií covidu-19 umožnil získat až 750 miliard eur (asi 20 bilionů korun), z toho dvě třetiny formou přímých plateb. Zatímco Itálie a Španělsko jako zdaleka největší příjemci peněz označují tuto částku za minimální, Nizozemsko, Rakousko, Dánsko, Švédsko a Finsko trvají na jejím snížení.

„Já musím říct, že s nimi souhlasím, protože ta částka je vysoká,“ prohlásil dnes před novináři český premiér. Problém podle něho ovšem je, že zmíněné země nenavrhly žádnou konkrétní částku, což pokrok při jednání summitu zdržuje.

Náročné rozhovory dnes podle Babiše čekají lídry i v otázce spojení peněz a evropských hodnot. Maďarský premiér Viktor Orbán před vrcholnou schůzkou pohrozil vetem potřebného jednomyslného schvalování fondu, pokud by některým zemím kvůli problémům s vládou práva hrozilo odstřižení od finančních zdrojů. Komise vede s Maďarskem a Polskem řízení kvůli porušování evropských hodnot a zvláště západní státy nehodlají z požadavku na propojení peněz a hodnot slevit.

Předseda Evropské rady Charles Michel chce dnešní debatu zahájit v 11:00.

Autor: ČTK

  Druhý nejvýše postavený člen Hamásu zemřel při izraelském úderu u Bejrútu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com