ČR bude z rozpočtu EU čerpat 35,7 miliardy eur

Česko bude v příštích sedmi letech z rozpočtu Evropské unie navýšeného o fond pokrizové obnovy ekonomik čerpat 35,7 miliardy eur (přibližně 950 miliard korun). Dalších 15,4 miliard eur (410 miliard korun) si bude moci za výhodných podmínek v rámci fondu vypůjčit. Novinářům to na závěr pět dní trvajícího summitu EU řekl český premiér Andrej Babiš, podle něhož se proti dosavadnímu rozpočtu zvýší pružnost převodů peněz mezi fondy, což je pro ČR klíčové.

„Výsledek summitu EU je pro Česko dobrý, mám z toho radost,“ prohlásil po maratonském jednání Babiš. Díky tomu, že se státníci shodli na parametrech bezprecedentního fondu, si Česko v období let 2021 až 2027 polepší proti končícímu sedmiletému období o téměř čtyři miliardy eur. V rámci budoucího rozpočtu dostane 27 miliard eur (718 miliard korun), z fondu bude na dotacích čerpat 8,7 miliardy (přes 230 miliard korun). Tento příspěvek měl být původně o něco vyšší, lídři unijních zemí se však po tlaku států obávajících se vysokého společného zadlužení shodli na seškrtání grantů.

Zda si Česko vybere i svůj podíl z balíku úvěrů, bude podle premiéra záležet na tom, za jakých podmínek si nakonec Evropská komise na finančních trzích peníze vypůjčí. „Pokud podmínky, za nichž si bude půjčovat Evropská komise, budou podstatně výhodnější, tak si půjčíme. Ty podmínky ale nyní neznáme,“ uvedl český premiér.

Podle Babiše je důležité, že si Česko vyjednalo možnost převádět až 25 procent příspěvků mezi jednotlivými strukturálními fondy podle svých potřeb. Vláda co nejdříve předloží Evropské komisi plán reforem, který bude podmínkou toho, aby mohla čerpat z fondu obnovy určeného pro příští tři roky, uvedl premiér.

„Je potřeba naši ekonomiku restrukturalizovat, musíme se soustředit hlavně na investice, musíme se soustředit na naše zdravotnictví… měli bychom se snažit maximálně urychlit digitalizaci,“ vyjmenoval některé z priorit Babiš.

  Tisíce domácností jsou kvůli větru bez proudu, v Podkrkonoší vystoupaly hladiny řek

Politici vítají unijní dohodu, kritizují Babišovo vyjednávání 

Čeští politici většinou oceňují, že se lídři zemí Evropské unie dohodli na podobě finanční pomoci zemím zasaženým koronavirovou krizí. Vyplývá to z odpovědí v anketě ČTK a vyjádření na sociálních sítích. Místopředseda občanských demokratů Alexandr Vondra kritizuje, že dohoda zatíží budoucí generace. Premiér Babiš podle něj navíc při jednáních selhal, protože souhlasil s výsledným textem, aniž vyjednal cokoliv z toho, k čemu ho před odjezdem do Bruselu zavázala Sněmovna.

Vondra ocenil dohodu, protože uklidnila trhy. „Bez toho by brzy došlo k ohrožení eurozóny i integrity celé EU, na což by ČR jako otevřená proexportní ekonomika doplatila,“ uvedl. Konkrétní parametry víceletého rozpočtu i fondu však podle něj moc nadějí nevzbuzují. „Dohoda je významným nakročením k dluhové a fiskální unii. Slibuje zavádění nových daní a pro ČR tím vzniknou nové závazky na desetiletí dopředu, které zatíží budoucí generace,“ uvedl.

Výsledek považuje Vondra za nevýhodný pro Česko. „Premiér jako vyjednavač selhal. S textem souhlasil, aniž by vyjednal cokoli z toho, k čemu ho před odjezdem zavázala Sněmovna,“ zdůraznil. Upozorňuje, že Česko získalo navíc v kohezních fondech 1,5 miliardy eur, ale o dvě miliardy eur přišlo kvůli krácení prostředků Fondu spravedlivé transformace, které mají řešit důsledky ústupu od uhlí v postižených regionech. Babiš se podle něj navíc zřejmě ani nepokusil vyjednat zařazení jádra mezi tzv. čisté zdroje energie.

Podle poslance Františka Kopřivy (Piráti) je škoda, že výsledný kompromis snižuje objem investic do zdravotnictví, výzkumu a fondu spravedlivé transformace. „Právě tyto peníze totiž můžou zvýšit konkurenceschopnost EU oproti dalším velmocím a připravit ji na další krize. Dále je špatně, že podle finálního návrhu není čerpání peněz podmíněno dodržováním právního státu,“ uvedl. V některých zemích, včetně Česka, to podle něj může vést ke zneužívání peněz oligarchy.

  Při povinném očkování by policie mohla přijít o 10 tisíc lidí, píše Švejdar

Za nejdůležitější ale podobně jako další politici Kopřiva považuje, že byl nalezen alespoň nějaký kompromis. „Za dohodu jsem rád, i když cesta k ní nebyla snadná a zřejmě poznamená vztahy. Rychlost je důležitá, a to summit splnil. Jsem rád, že premiér nestál dohodě v cestě,“ sdělil ČTK europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Mrzí ho pokles financí v transformačním fondu. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je dohoda dobrou zprávou, protože z krize všichni vyjdou jako vítězové, nebo poražení. „Bít se v prsa, že někdo získal něco navíc, je krátkozraké. Peníze teď musí jít hlavně do inovací a infrastruktury,“ napsala na twitteru.

Dohodu dosaženou po čtyřech dnech jednání ocenil předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL). „Základní výtky premiéra Babiše v dohodě ale zůstávají – například kritérium nezaměstnanosti za posledních pět let nebo problematika finančních vratek – tzv. rabatů pro čisté plátce, které budou v některých případech dokonce navýšeny,“ sdělil ČTK. Navýšení prostředků na kohezi je v tom případě podle něj „slabou náplastí“. Upozornil, že například Polsko i Maďarsko na rozdíl od Babiše dosáhly v podstatě všeho, co chtěly.

Předseda STAN Vít Rakušan shodu také vítá. „Podstatné bude, jak se peníze využijí. Pokud by se měly využít na podporu jen velkých firem, projektů a podobně, pak je jedno, o kolik jsme dostali navíc,“ uvedl. Peníze by podle něj měly směřovat na smysluplné projekty, které posunou ČR „dál do 21. století“. „EU je po dnešku silnější, soudržnější, solidárnější a ještě více spolupracující. A takovou ji v současném globalizovaném světě plném politiků, kterým překáží demokracie, potřebujeme,“ uvedl šéf poslanců STAN Jan Farský na twitteru.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com