Protesty v Bělorusku, lékaři podpořili demonstranty

I přes policejní násilí v mnoha běloruských městech čtvrtou noc za sebou pokračovaly protesty proti výsledkům nedělních prezidentských voleb, které podle ústřední volební komise pošesté vyhrál autoritářský prezident Alexandr Lukašenko s více než 80 procenty hlasů. Jediná běloruská nositelka Nobelovy ceny, spisovatelka Světlana Alexijevičová vyzvala Lukašenka k odchodu.

Několik nezávislých kanálů zpravodajské služby Telegram ve videích ukazovalo, jak lidé v Minsku, Grodně, Brestu a dalších městech požadovali, aby Lukašenko ukončil násilí a odstoupil. Zároveň vzrostla solidarita s demonstranty. V Minsku vystoupila proti násilnostem více než stovka lékařů. Přední moderátor státní televize Jevgenij Perlin kvůli „lžím“ a „násilí“ rezignoval na svou dobře placenou práci, uvedla agentura DPA.

Lukašenko je ve funkci déle než 26 let a je považován za „posledního diktátora v Evropě“, připomněla DPA. Prezidentovi odpůrci naopak vidí vítěze voleb v sedmatřicetileté opoziční kandidátce Svjatlaně Cichanouské, která pod nátlakem úřadů odjela ze země do Litvy.

Protesty v Minsku v noci na dnešek skončily bez extrémních srážek mezi demonstranty a policií, příznačných pro předchozí tři noci po prezidentských volbách, tvrdí ruská agentura Interfax. K potyčkám podle očitých svědků přesto docházelo, nepřerostly však v brutální střety. „Tuto noc se policisté v zásadě spokojovali s přítomností na místech, kde se shromažďovali demonstranti,“ uvedla. Demonstranti se podle ní soustřeďovali u stanic metra a vykřikovali hesla jako „Odejdi!“ a „Věříme, můžeme a zvítězíme!“. Na jednom sídlišti, kde vyrostly barikády, policisté použili slzný plyn, jinde podle svědků stříleli gumovými projektily.

Bývalý velvyslanec Valeryj Capkalo, kterému úřady nedovolily kandidovat, z ruského exilu vyzval Evropskou unii, aby uznala Cichanouskou za prezidentku. Stovky podnikatelů v informačních technologiích vybídly Lukašenka k rezignaci pod pohrůžkou odchodu ze země i se svými společnostmi, napsala DPA. Dodala, že podle videí, jejichž pravost nešlo ověřit, někteří policisté kritizující násilí zahodili uniformy či je spálili, protože se pod přísahou zavázali chránit lid, a ne držet Lukašenka u moci.

  Rusko otestovalo Sputnik V pro děti. Vakcínu ve formě nosního spreje chce na trh uvést během podzimu

Čtyřnásobná olympijská vítězka v biatlonu Darja Domračevová vyjádřila na sociálních sítích zděšení nad násilím ve své vlasti a vyzvala speciální policejní jednotky, aby skoncovaly s „nespravedlivou hrůzou v ulicích“.

„Odejdi pěkně, i když se to už nepovede, už se prolila krev. Odejdi, dokud není příliš pozdě, dokud neuvrhneš národ do strašné bídy, do bezedné občanské války. Odejdi,“ vzkázala Lukašenkovi nobelistka Alexijevičová v rozhlasové stanici Radio Svoboda.

Běloruská policie během protestů pozatýkala tisíce lidí, stovky utrpěly zranění. Podle médií o život přišli dva demonstranti. Lukašenko dosud nevyslyšel výzvy opozice a EU k dialogu a za jádro protestů označil nezaměstnané s kriminální minulostí.

„Bělorusko se rozdělilo na ty, kdo zatýkají, a na ty, kdo jsou zatýkáni,“ napsal ruský list Kommersant s tím, že i kdyby Lukašenko nynější protesty zvládl, jeho vládnutí už klidné nebude.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com