V Bavorsku po třech dnech končí summit zemí G7

V bavorském alpském zámku Elmau dnes po třech dnech končí summit skupiny velkých světových ekonomik G7. Výsledky jednání novinářům představí kolem poledne německý kancléř Olaf Scholz. Představitelé Německa, Británie, Francie, Itálie, Japonska, Kanady a USA se společně se zástupci Evropské unie mimo jiné dohodli na další podpoře Ukrajiny v jejím boji proti ruské invazi a přislíbili zvýšení tlaku na Rusko a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Dnes dopoledne mají státníci na programu jednání o multilaterálním a digitálním řádu. Poté vrcholná schůzka skončí a následovat budou tiskové konference Scholze a dalších účastníků.

Spojené státy chtěly summitu využít k vyhlášení společného zákazu dovozu zlata z Ruska a k hledání podpory pro zastropování cen ruské ropy. Zákaz dovozu zlata otevřeně podpořily vedle USA také Británie, Kanada a Japonsko. Pokud jde o Evropskou unii, staví se Brusel vstřícně, ale podle Scholze musí rozhodnutí teprve padnout.

Naopak zastropování cen ropy, které by podle USA znemožnilo Rusku těžit z vysokých cen energií, jednoznačnou podporu Evropské unie zatím nemá.

Na setkání G7 dnes v Madridu naváže summit Severoatlantické aliance.

ČTK

  Zelenskyj v rámci boje s korupcí slíbil tolik změn, kolik bude třeba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com