Prezident Zeman se setká s kandidátem na ministra školství Balašem

idnes.cz

Prezident Miloš Zeman dnes odpoledne na zámku v Lánech přijme kandidáta na ministra školství Vladimíra Balaše (STAN). Schůzka začne v 16:00. Ve středu se pak prezident chystá Balaše jmenovat ministrem. Balaš nahradí dosavadního šéfa školství Petra Gazdíka (STAN), který k 30. červnu odstoupí kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr.

Balaš už v pondělí absolvoval jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS), který kandidáta označil za zkušeného právníka, jenž se zabývá otázkami mezinárodního práva s ekonomickými aspekty. Podle Fialy má Balaš díky působení na vysokých školách zkušenosti se vzděláváním a výzkumem a má všechny předpoklady, aby funkci ministra školství vykonával.

Jednou z priorit nového ministra by měla být změna rámcových vzdělávacích programů a taková úprava vzdělávacího systému, aby se děti podle Fialy „dozvídaly méně faktů, ale měly více dovedností a schopností svoje znalosti použít“.

Balaš po schůzce s Fialou řekl, že by chtěl v reformě školství navázat na práci svého předchůdce Roberta Plagy (za ANO). Posun od memorování ke školství zaměřenému na dovednosti je podle něj správnou cestou. Za krátkodobý cíl označil mimo jiné zvýšení množství peněz určených na mzdy nepedagogických pracovníků. Zabývat by se chtěl také přeplněností středních škol.

Prezident Zeman se už tradičně s kandidáty na ministry ještě před jejich jmenováním setkává. Loni v prosinci kandidáty na členy kabinetu přijímal kvůli covidové izolaci zpoza plexisklové zábrany.

  Sledujeme docházku poslanců. V Top 10 nejhorších je předseda ANO i premiér

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com