Pyrotechnici hledají ve Strání pumu, možná evakuace 2500 lidí

Pyrotechnici začali ráno s pomocí magnetometru pod vozovkou v centru Strání na Uherskohradišťsku hledat údajně nevybuchlou pumu z konce druhé světové války. Pokud se prokáže, že letecká puma v zemi skutečně zůstala a může být nebezpečná, bude policie evakuovat část obce. Evakuace by se týkala asi 2500 lidí, řekl dnes novinářům starosta obce Antonín Popelka (Nestraníci).

Zprávy o možném výskytu nevybuchlé pumy pocházejí podle něj od pamětníků, ze záznamů z vojenských map a také informací Bezpečnostní informační služby. „Je to věc, která se monitoruje delší dobu,“ uvedl starosta.

Policisté místo průzkumu obehnali ve vzdálenosti zhruba 100 metrů páskou, aby k němu neměl nikdo nepovolaný přístup. „Nejdříve bude proveden pyrotechnický průzkum soukromou firmou. Pokud nám sdělí, že je to pozitivní, tak do toho vstupují pyrotechnici Policie České republiky. Potom budou muset určit, jaká je tam míra rizika při zneškodnění, v případě odstranění. Jestli tam je zapalovač stále živý, nebo jestli je puma stále funkční,“ řekl novinářům náměstek ředitele pro vnější službu Krajského ředitelství policie Zlínského kraj Bohdan Varyš.

Pakliže bude munice skutečně nebezpečná, bude nutná evakuace obyvatel. Podle starosty by se měla týkat pouze Strání, nikoli Květné, která je částí obce. Asi z 3500 obyvatel by tedy teoreticky muselo opustit domovy kolem 2500 lidí. Obec je předem o možnosti evakuace informovala, mnoho z nich je navíc v práci. Podle Popelky by se pod vozovkou poblíž pošty ve středu Strání mohla nacházet puma, kterou odhodilo na konci války americké letadlo a která nevybuchla.

Autor: ČTK

  V Moravskoslezském kraji přibylo 30 případů nákazy koronavirem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com