Prozatímním eurokomisařem pro obchod bude Dombrovskis

Po irském eurokomisaři pro obchod Philu Hoganovi, který kvůli porušení koronavirových opatření ve své zemi ve středu rezignoval, převezme prozatímně jeho funkci výkonný místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Oznámila to dnes předsedkyně EK Ursula von der Leyenová. O nástupci Hogana nyní bude jednat s Irskem, které vyzvala, aby jí navrhlo nejméně dva vhodné kandidáty – muže a ženu.

Hogan odstoupil z funkce eurokomisaře pro obchod poté, co se minulý týden zúčastnil golfového večírku, na kterém se sešlo více než 80 lidí. V Irsku jsou přitom v současnosti povolena shromáždění maximálně 50 lidí. Kvůli této akci už z odešel jeden irský ministr. Hogan také nedodržel povinnou karanténu po příjezdu z Bruselu, a cestou na večírek se ke všemu dopustil dopravního přestupku, když při řízení používal telefon.

Irská média od středy spekulují o tom, kdo by mohl Hogana nahradit. Zmiňován je například irský ministr zahraničí Simon Coveney, vicepremiér a předseda Hoganovy strany Fine Gael Leo Varadkar, někdejší irský premiér Enda Kenny či bývalý velvyslanec EU ve Spojených státech David O’Sullivan. Mezi ženami se objevuje jméno místopředsedkyně Evropského parlamentu Mairead McGuinnessové nebo třeba europoslankyně Frances Fitzgeraldové.

„V pozdější etapě rozhodnu o konečném rozdělení portfolií v komisi,“ dodala Von der Leyenová a naznačila tak možnost širších přesunů pracomocí jednotlivých členů svého týmu.

  Pět členů amerického námořnictva bylo prohlášeno za mrtvé po nehodě vrtulníku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com