Verdikt k vraždě Kuciaka: Soud Kočnera osvobodil, zaplatí 5000 eur za ozbrojování

Soud na Slovensku uznal vinným jen jednoho z trojice zbylých obžalovaných v případu vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho partnerka Martina Kušnírová. Odsouzeným je pomocník vraha Tomáš Szabó. Soud naopak zprostil obžaloby podnikatele Mariana Kočnera, jenž si podle žalobce Kuciakovu vraždu objednal, a Alenu Zsuzsovou, která byla podle obžaloby zprostředkovatelkou vraždy.

Vůči tomuto verdiktu v nejsledovanějším soudním procesu v novodobých dějinách země, který si z obžalovaných vyslechl jen Kočner, se lze odvolat.

Podnikatel Kočner je pouze vinen z nedovoleného ozbrojování, za které dostal peněžitý trest 5000 eur (131 500 korun). Szabó je vinen z účasti na vraždě Kuciaka, Kušnírové a také podnikatele Petra Molnára, dostal 25 let vězení.

Další dva z celkového počtu pěti původně obviněných v kauze, včetně Kuciakova vraha, již dříve přiznali vinu a byli souzeni samostatně.

Vražda Kuciaka a jeho snoubenky vyústila na Slovensku v roce 2018 v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi, v zájmu jejíhož řešení odstoupil z funkce premiéra Robert Fico. Jeho strana po porážce v letošních volbách skončila v opozici.

Po vynesení rozsudku odešly z budovy soudu rodiny Jána Kuciaka i Martiny Kušnírové. „Jsou vinni, jsem o tom přesvědčená,“ řekla podle deníku SME matka Kušnírové, která propukla v pláč.

Verze žalobců

Prokurátor tvrdil, že Zsuzsová za finanční odměnu převzala od Kočnera objednávku na vraždu a oslovila Zoltána Andruskóa, který po zadržení s policií spolupracoval a loni přistoupil na trest vězení v trvání 15 let.

Andruskó u soudu tvrdil, že na Kočnerův pokyn zprostředkoval Kuciakovu vraždu mezi Zsuzsovou a dalším obžalovaným Tomášem Szabóem. Ten podle obžaloby spolupracoval se svým bratrancem a bývalým vojákem Miroslavem Marčekem, jenž v úvodu procesu letos v lednu před soudem prohlásil, že zastřelil novináře i jeho přítelkyni v jejich domě a že dříve zastřelil také podnikatele Petera Molnára. Za to byl Marček letos v dubnu zatím nepravomocně odsouzen k 23 letům vězení. Loupežná vražda Molnára z roku 2016, na které se podle obžaloby podílel také Szabó, je součástí obžaloby v Kuciakově případu. Soud uznal Szabóa vinným i za účast na této vraždě a vyměřil mu trest 25 let vězení.

  Deset členů NATO, i ČR, podepsalo dohodu o společném systému protivzdušné obrany

Kočner byl souzen také za nedovolené držení nábojů, které policie zajistila při domovní prohlídce v domě jeho bývalé manželky. Kočner se k tomuto deliktu během procesu přiznal.

Letos v únoru byl Kočner spolu s exministrem hospodářství a někdejším ředitelem televize Markíza Pavolem Ruskem v jiném případu zatím nepravomocně odsouzen k dlouholetému trestu za padělání směnek.

Letos v únoru byl Kočner spolu s exministrem hospodářství a někdejším ředitelem televize Markíza Pavolem Ruskem v jiném případu zatím nepravomocně odsouzen k dlouholetému trestu za padělání směnek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com