Shell zruší 9000 míst, nutí ho k tomu odklon od fosilních paliv

Britsko-nizozemská energetická společnost Royal Dutch Shell se chystá po celém světě zrušit až 9000 pracovních míst, což je více než deset procent její pracovní síly. Firmu k tomu nutí odklon od fosilních paliv a s tím související změna strategie v podnikání. Pracovní místa hodlá firma zrušit do konce roku 2022, plán počítá s 1500 odchody po dohodě. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Na konci loňského roku měl podnik zhruba 83.000 zaměstnanců. Reorganizací chce od roku 2022 ušetřit ročně dvě až 2,5 miliardy dolarů (až 57,9 miliardy Kč).

Od začátku pandemie nemoci covid-19 se firma kvůli propadu poptávky po palivech potýká s poklesem zisku. V prvním pololetí jí čistý zisk meziročně klesl o 46 procent na 2,9 bilionu dolarů, ve druhém čtvrtletí o 82 procent na 638 milionů dolarů. Před pěti měsíci firma poprvé od druhé světové války rozhodla o snížení dividendy.

„Museli jsme jednat rychle a rozhodně. Učinili jsme rázná finanční rozhodnutí, včetně snížení dividendy, abychom byli odolnější,“ konstatoval šéf podniku Ben van Beurden.

Zopakoval, že podnik má v úmyslu stát se nejpozději do roku 2050 energetickou společností s nulovými emisemi. To znamená, že bude prodávat jiné typy produktů.

„V roce 2050 budeme mít v energetickém mixu nějakou ropu a zemní plyn, ale převážně v něm bude elektřina a biopaliva – oboje s nízkými emisemi uhlíku. Dále vodík a celá řada jiných řešení,“ řekl van Beurden.

Autor: ČTK

  Analytici čekají zpomalení meziroční inflace v listopadu k sedmi procentům

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com