ČSSD a KSČM nad propastí

Po debaklech ČSSD a komunistů ve sněmovních, evropských a pražských volbách pokračoval pád těchto stran i ve volbách krajských a senátních. ČSSD ztratila pět hejtmanských křesel, voliči ji vymazali v pěti krajích ze třinácti ze zastupitelstev a jen ve třech krajích má naději dostat se do krajské rady. Vládní soc. dem. přišli o 88 zastupitelů a budou jich mít 37. Počet krajských mandátů komunistů se sníží z 86 na 13.

Čest sociální demokracii zachraňuje Martin Netolický, který nejspíš zůstane pardubickým hejtmanem, a to ve stejné koalici jako dosud, tedy bez nynějšího vítěze ANO. Ten ovšem nekandidoval pod značkou ČSSD, ale v čele uskupení 3PK-Pro prosperující Pardubický kraj.

ČSSD relativně uspěla také na Vysočině a v jižních Čechách, kde dosud měla hejtmany a vedení strany spoléhalo, že Jiří Běhounek a Ivana Stráská svá křesla obhájí.

Zastoupení v radě bude mít soc. dem. v Moravskoslezském kraji, kde ji pokračující koalice ANO, ODS, lidovců a TOP 09 přibrala proto, že je v centrální vládě.

Soc. dem., která ještě před osmi lety se 44 členy většinově ovládala Senát, bude mít tentokrát co dělat, aby vůbec uhájila aspoň svůj senátorský klub, tedy aby si udržela aspoň pět křesel. Ze 13 senátorů obhajovalo mandát deset, tři z nich od značky ČSSD utekli a jen ve čtyřech obvodech jdou její kandidáti do druhého kola. Z prvního místa přitom postupuje jen místopředseda Senátu Milan Štěch.

Komunisté ztratili svého jediného hejtmana Oldřicha Bubeníčka, a to na Ústecku. Také neuspěli v žád­ném z 27 senátních obvodů, a KSČM se tak do horní komory ani tentokrát nevrátila.

Zatímco šéf komunistů Vojtěch Filip přiznává, že jde o nejhorší výsledek strany ve volbách, předseda ČSSD Jan Hamáček je přesvědčen, že volební skóre odpovídá dlouhodobému postavení jeho partaje na politické scéně.

Výsledky podle něj ukázaly, že ČSSD je schopna vítězit tam, kde má úspěšné politiky, zmínil například exministra Radko Martínka či bývalou ministryni Miladu Emmerovou, kteří v krajských volbách uspěli.

  Naprostý šílenec. Jak Putin plival na celý svět.

Jako životaschopný se podle něj ukázal koncept otevřených kandidátek, třeba právě na Pardubicku. „Obecně se musíme poučit, pokud máme úspěšné politiky, tak je prostě nasaďme,“ konstatoval Hamáček.

Filip zvažuje, zda pokračovat

Celostátně získala ČSSD jako samostatný subjekt kolem pěti procent hlasů. Poprvé od roku 2004 nezvítězila ani v jednom kraji. Na Chebsku i Kladensku nebude poprvé senátorem člen či kandidát ČSSD.

Hamáček odmítl, že ČSSD udělala chybu, když v kampani vsadila na téma úspěšného jarního boje s koronavirem. „Snažili jsme se lidem vysvětlit, že soc. dem. pro ně je v dobách nepohody. Otázka je, zda druhá vlna nepřišla tak rychle, že to lidi znejistělo,“ řekl. Jako šéf strany se přihlásil k odpovědnosti, ale pokládat funkci nehodlá s odkazem, že v lednu je svolán stranický sjezd, kde se vedení bude kolektivně delegátům zpovídat.

„Je to nejhorší výsledek, který kdy komunisté ve volbách zaznamenali,“ uvedl k víkendovému hlasování Filip. „Je to pro mě velké zklamání, jaké jsem nikdy nechtěl zažít,“ komentoval fakt, že komunisté obsadí v krajských zastupitelstvech pouze 13 mandátů a v Senátu nezasedne opět ani jeden jejich zástupce.

„Neuměli jsme prodat svou práci, vysvětlit, proč jsme dělali některé kroky. Nedokázali jsme komunikovat a prezentovat svůj program,” kál se šéf komunistů.

Filip připustil, že tyto volby se odrazí i na sjezdu strany 28. listopadu. „Nechceme udělat unáhlené kroky. Tak jako já, tak i další, kdo řídili kampaň k těmto volbám, budou uvažovat, zda budou pokračovat,“ reagoval na dotaz, zda výsledky voleb budou mít i personální dopady.

„Musíme příčiny hledat u sebe. Musíme zlepšit komunikaci a také zhodnotit, jak jednotliví kandidáti byli schopni oslovit voliče,“ dodal.

Autoři: Naďa Adamičková, Marie Königová

  Slovensko obviňuje Rusko z prodeje „špatné“ vakcíny Sputnik V

Zdroj: https://www.novinky.cz/volby/do-senatu/clanek/cssd-a-kscm-nad-propasti-40338325

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com