Berbr po zatčení rezignoval na všechny posty ve fotbale

Místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr rezignoval po zatčení v souvislosti s údajným ovlivňováním výsledků zápasů na svůj post a na pozice ve výkonném výboru i šéfa plzeňského krajského fotbalového svazu. Odstoupení z funkcí podle asociace oznámil z vazby prostřednictvím advokáta.

Výkonný výbor na dnešním mimořádném zasedání, které se kvůli koronavirovým omezením konalo prostřednictvím videokonference, odvolal všechny členy komise rozhodčích v čele s předsedou Jozefem Chovancem. Zůstává pouze Tomáš Bárta, jenž byl nominován za Ligovou fotbalovou asociaci. Bude sestavena prozatímní nová komise. Zároveň byli odvoláni všichni členové komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy.

Berbr oznámil rezignaci na všechny posty ve fotbale krátce poté, co skončilo mimořádné jednání výkonného výboru. Jeho odstoupení přijal předseda asociace Martin Malík.

„Jak je obecně známo, pan Berbr byl vzat do vazby a momentálně k němu může pouze jeho právní zástupce. Rezignace byla doručena prostřednictvím jeho právního zástupce sem na sekretariát,“ řekl na tiskové konferenci generální sekretář FAČR Jan Pauly. „V okamžiku, kde jsem hovořil s kolegy v rámci výkonného výboru a poté s předsedy krajských svazů, jsme ještě tuto informaci neměli,“ dodal Malík.

Berbr je jednou z 20 obviněných osob v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí ligy prostřednictvím rozhodčích. Kontroverzní funkcionář, který má podle médií coby bývalý rozhodčí velký vliv na sudí i na dění v celém českém fotbale, byl v neděli vzat do vazby. Do ní podle České televize putovali také sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a bývalý prvoligový hráč Michal Káník.

Podle médií je do kauzy zapojena řada rozhodčích, z nichž někteří působili či působí na listině pro profesionální soutěže. V textu obvinění v aféře figuruje i jméno šéfa sudích Chovance, který měl po setkání s Rogozem změnit delegaci na květnové utkání Vyšehradu s Líšní.

  Čeští fotbalisté zvítězili v přípravném utkání v Černé Hoře

Výkonný výbor rozhodl o tom, že všichni rozhodčí, kteří jsou v kauze zapleteni, budou vyřazeni z listin. Budou vytvořeny nové listiny.

Kriminalisté tvrdí, že ovlivňování zápasů řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí do druhé ligy.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com